Volledig scherm
© Ivo Kruger

UT stijgt als een van de weinige Nederlandse universiteiten op mondiale ranglijst

ENSCHEDE - Slechts 3 van de 13 Nederlandse universiteiten die op de Quacquarally Symonds (QS) ranglijst staan zijn gestegen. Een daarvan is de Universiteit Twente. De universiteit klom van plaats 188 naar 177. 

De internationale lijst is deels gebaseerd op de reputatie van instellingen onder 75.000 wetenschappers. Verder wegen het oordeel van werkgevers, de hoeveelheid studenten per docent, het aantal keer dat onderzoekers geciteerd worden in toonaangevende bladen en de hoeveelheid buitenlandse studenten en medewerkers mee.

Hoge citatiescore
De UT scoort vooral goed op hoe vaak onderzoekers geciteerd worden. Wereldwijd stijgt de universiteit op dat gebied van plaats 28 naar 25. Binnen Nederland zorgen de citatiescores voor een eerste plek. 

Shanghai Ranking
"Op de andere mondiale lijst, de Shanghai Ranking, stegen we ook al een paar plekken",  aldus trotse CvB-voorzitter Victor van der Chijs. "De wetenschappelijke impact van de Universiteit Twente is hoog."

Universiteiten zakken uit top 100
In de top 100 zijn nu nog maar twee Nederlandse universiteiten te vinden, vorig jaar waren dat er vijf. De Universiteit van Amsterdam zakte twee plaatsen naar 57, De TU Delft is twee plaatsen opgeklommen naar 62. Leiden, Utrecht en Groningen zakten weg uit de top 100 naar plaats 102, 104 en 113. Wageningen University staat nu op 119, vorig jaar was dat 135. 
 

poll

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

  • Laat de NTR stoppen en dit journaal overlaten aan regionale omroepen (38%)
  • Kinderen in het oosten raken niet zo gauw in de war (32%)
  • Blijft er dan overal discussie over met Sinterklaas (30%)
209 stemmen