Volledig scherm
© Frans Nikkels

Vader (31) uit Hengelo ergert zich in cafés: 'Bijna nooit babyverschoonplek in mannentoilet'

HENGELO/ENSCHEDE - Wil Rutger Sibma (31) uit Hengelo z'n zoontje van 9 maanden een schone luier geven, zit er geen babyverschoonplek op het mannentoilet... Volgens hem houden horecagelegenheden in Twente nauwelijks rekening met de moderne papa.

,,Mijn vrouw en ik pakken regelmatig een terrasje in Enschede of Hengelo. Als mijn zoontje Florian een schone luier nodig heeft, dan móet mijn vrouw hem wel verschonen. Om haar te ontlasten, wil ik dat wel eens doen. Maar dat is in veel zaken onmogelijk. De verschoonplekken zitten bijna altijd in het vrouwentoilet."

Soms waagt hij toch een poging. ,,Dan vraag ik of er ergens plek is. Word ik wel eens doorverwezen naar het invalidentoilet. Maar dat wordt vaak gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven. Logisch, want ook die zoeken privacy."

'Taak van beide ouders'
Hij vindt het belachelijk dat er zo weinig gelegenheden zijn waar hij als man z'n baby een schone luier om kan doen. ,,Het verschonen van je baby is een taak is van beide ouders. Maar het algemene beeld is dat vrouwen dat horen te doen. En dat stereotype wordt in veel horecagelegenheden waar ik kom bevestigd. Ik vind dat belachelijk. Daarin sta ik niet alleen. Vrienden van me denken er net zo over. De moderne papa's vinden het echt niet erg om een luier te verschonen."

Hij uitte zijn ergernis in een tweetje, als reactie op een artikel waarin een verslaggeefster van De Twentsche Courant Tubantia het openbaar sanitair in de Enschedese binnenstad onder de loep nam. Anne Loohuis ging samen met haar baby op zoek naar geschikte verschoonplekken.  'Wat mij altijd stoort, is het feit dat ze bijna nooit in het #mannentoilet zitten', twitterde Sibma. 

Uitzonderingen
Sibma wil niet alle horecazaken en winkelketens over één kam scheren. ,,Bij de IKEA in Hengelo is het bijvoorbeeld wél goed geregeld. Daar hangt boven de wasbak een commode die je uit kunt klappen." Evenmin spreekt hij van een Twents 'probleem'. ,,Zelfs bij de nieuwe dierentuin Wildlands in Emmen kun je als vader je kind niet verschonen op het mannentoilet."

Door zijn ergernis te delen, hoopt hij dat horecabazen gaan nadenken over . ,,Ik snap het wel: jonge gezinnen vormen niet de grootste doelgroep. Maar toch: wij gaan als gezin regelmatig de stad in voor een daghap en er zijn meer ouders met kinderen die dat doen. Als de voorzieningen beter worden, neemt het bezoek wellicht toe. En de oplossing is simpel: je hoeft alleen maar een commode boven de wasbak te hangen..."

Gendertoiletten
'Toiletprofessor' Johan Molenbroek van de TU Delft, die in Hengelo en Enschede heeft gewoond en al dertig jaar onderzoek doet naar wc's, herkent zich in het verhaal van Sibma. ,,Ik heb niet specifiek onderzoek gedaan naar dit aspect van toiletten, maar het klinkt mij vrij logisch in de oren dat alleen vrouwen- en invalidentoiletten babyverschoonplekken hebben. Heeft allemaal te maken met de kosten."

Een goedkope oplossing is er volgens de geboren Deurninger wel degelijk. ,,Maak van je wc's gendertoiletten. Dan kunnen mensen van wie lastig is te zeggen bij welk geslacht ze horen naar binnen, evenals moeders én vaders die hun baby willen verschonen." 

Hygiëne
En vrouwen die niet graag naar een wc gaan waar even daarvoor een man heeft gezeten? ,,Wc's in Nederland moeten sowieso beter worden schoongemaakt. In andere landen als bijvoorbeeld Duitsland zijn toiletten veel hygiënischer. Langs de snelwegen hebben ze daar bij wegrestaurants een geweldig systeem: Sanifair. Je betaalt voor je toiletbezoek maar krijgt een kortingsvoucher terug voor een kop koffie. Kunnen ze hier nog een voorbeeld aan nemen. Misschien kunnen citymarketeers op dit vlak een aanzet tot verbetering geven." 

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (51%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (35%)
2459 stemmen