Volledig scherm
© Thinkstock

Valkenier in Enschede kritisch op politie: zeearend vangt geen drone

ENSCHEDE - Valkenier Robert Musters uit Enschede is kritisch op de politie, die roofvogels inzet om drones te onderscheppen. De zeearenden zijn daarvoor ongeschikt. Musters noemt het zelfs gevaarlijk.

„Een drone pakken geeft onvoldoende stimulatie. De kans is groot dat de arend zelf gaat jagen en iets grijpt wat je niet wilt.”

Veiligheid
De politie wil dat de zeearenden drones onderscheppen als deze zonder vergunning vliegen. „Denk bijvoorbeeld aan grote evenementen of plekken waar hoogwaardigheidsbekleders lopen. Er kan een wapen onder een drone hangen”, zegt politiewoordvoerder Dennis Janus.

Angst voor verwondingen
Maar valkenier Musters vreest dat de drones de arenden verwonden. Dat ontkent Janus. „De vogels krijgen ‘handschoentjes’ aan. Die beschermen tegen de propellers. We trainen nu al meer dan een jaar en er is nog geen vogel gewond geraakt.” Ook bestrijdt de politie dat de vogels gevaarlijk zijn voor mensen. „Ze zijn goed getraind.”

Training voor vogels
De politie werkt nu nog met zeearenden van een extern bedrijf. Er zijn echter eigen vogels aangeschaft die nu getraind worden. Deze zijn vanaf medio 2017 inzetbaar.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (12%)
806 stemmen