Volledig scherm
© Frans Nikkels

Van Wijnen en Hengelo eindelijk weer vrij van elkaar

HENGELO - De gemeente Hengelo en Van Wijnen Holden verbreken de samenwerking in Hart van Zuid. Hengelo neemt de grondexploitatie geheel in eigen hand. Van Wijnen verplicht zich er elk jaar grond te kopen om er woningen te bouwen. Het akkoord moet weer snelheid brengen in de ontwikkeling van het gebied achter Stork.

De twee sloten al in 2003 een samenwerkingsovereenkomst. Kern was dat Hengelo en Van Wijnen op fifty-fifty basis de Stork-corridor tussen het station en het Twentekanaal zouden herontwikkelen. Dat leidde onder meer tot de bouw van poppodium Metropool, ROC van Twente, het nieuwe kantorengebouw van Siemens en diverse woningbouwprojecten. Van latere datum zijn de verplaatsing van Stork Thermeq en het winkelcentrum Esrein. Maar sinds 2007 kwam er door de crisis de klad in en ontstonden steeds meer meningsverschillen over de te volgen koers.Met name omdat Van Wijnen de kosten omlaag wilde brengen, maar de gemeente Hengelo geen concessies wilde doen.

Akkoord

Vanaf 2013 werd al gesproken over herziening van de samenwerking. Met als resultaat het huidige akkoord. Die houdt in dat de gemeente de grondexploitatie weer volledig in eigen handen neemt. Van Wijnen verplicht zich elk jaar grond te kopen om daarop woningen te bouwen. Zo worden tussen 2017 en 2027 successievelijk alle deelplannen alsnog gerealiseerd, zoals Langeler Erve, Emga Zuid, Lansinkveld Noord en Woonstad Noord. Hengelo neemt de infrastructuur, openbare ruimte, de herinrichting van de Kanaalzone en de ontwikkeling van het World Trade Center, officieel het WTC Business District geheten, voor haar rekening. Daaronder valt ook de nieuwe Boekelosebrug en Laan van Zuid. De aanbesteding van het deel tussen het Esrein en het Industrieplein is zo goed als afgerond, meldt wethouder Jan Bron. Weg en brug moeten er in 2020 liggen en worden gezien als een belangrijke aanjager voor de verdere ontwikkelingen in het gebied.

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (18%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (48%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (34%)
151 stemmen