Volledig scherm
© Thinkstock

Vanuit Enschede opererende drugswebshop ontmanteld

ENSCHEDE - De politie heeft een bende opgerold die via een webshop voor drugs over de hele wereld verdovende middelen leverde. De hoofdzetel van het ‘bedrijf’ zat in Enschede. In een fabriekshal had de drugsbende, die zich op de meer verborgen delen van het internet ‘Fredthebaker’ noemde, een laboratorium voor de productie van drugs. Ook werden hier de drugs voor verzending klaargemaakt.

De criminele organisatie die uit tenminste vier mensen uit Nederland en Duitsland bestaat,werkte volgens de politie als een webwinkel. De drugs werden op een website te koop aangeboden met keurige omschrijvingen van het product en afbeeldingen ervan. Afnemers konden er recensies bij plaatsen over de kwaliteit. In drie jaar tijd verstuurde de bende voor zeker 1,2 miljoen euro aan drugs de wereld over. De pakketjes werden weliswaar in Enschede klaargemaakt, maar vanuit Duitsland verstuurd. Afnemers in 62 landen konden worden getraceerd. Ze konden enkel betalen met bitcoins: virtueel geld.

Internationaal onderzoek
De Duitse politie kwam ‘Fredthebaker’ in eerste instantie op het spoor. Het rechercheren begon na tips uit een internationaal onderzoek naar illegale handel via het internet. De afgelopen dagen kwam het met invallen in Nederland en Duitsland tot een ontknoping. In Enschede en omgeving gebeurde dat met 33 politiemensen op vijf plekken. In de fabriekshal werden onder meer chemicaliën voor de productie van 7,5 kilo amfetaminen, 300 gram cocaïne, 300 gram heroïne, 400 gram marihuana en 1,5 kilo kant en klare amfetamine gevonden. Ook trof de politie twee vuurwapens en vervalste creditcards aan.

In Duitsland en Nederland zijn vier verdachten aangehouden in de leeftijd van 33 tot 62 jaar. Twee Nederlandse verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld. In Duitsland zit nog één verdachte vast.

poll

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

  • Douane moet meer en beter controleren (14%)
  • Eigen schuld, kopers willen toch goedekope producten (53%)
  • Online opsporing uitbreiden, handelaren zwaar straffen (33%)
36 stemmen