Volledig scherm

Veel belangstelling voor open huis Tubantia-pand

ENSCHEDE - Er is deze zaterdag veel belangstelling voor het open huis in het vroegere Tubantia-pand aan de Getfertsingel in Enschede. In die noodopvang worden vanaf eind deze maand zeker 225 vluchtelingen gehuisvest, onder de vlag van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Er is ruimte voor in totaal 500 asielzoekers. Onbekend is nog welke nationaliteiten in het kantoorpand worden opgevangen. Honderden belangstellenden namen een kijkje en waren verrast over de beschikbare ruimte.

Gezinnen Aan de voorkant van het pand, op de eerste verdieping, worden gezinnen en vrouwen geplaatst. Op de begane grond, waar ooit Wegener-directeur Joop Munsterman de scepter zwaaide, komt kantoorruimte voor COA-medewerkers, medisch personeel en begeleiders.

Kelder In het keldergedeelte zijn slaapruimten met stapelbedden voor alleenstaande mannen ingericht. De toekomstige bewoners zorgen zelf voor hun lunch en krijgen warme maaltijden aangeleverd, in centrale keukens. Her en der zijn natte 'cellen' ingericht, met douches en toiletten. De leegstaande drukkerij, waar de krantenpers is weggehaald, wordt afzonderlijk aan bedrijfjes verhuurd.

Kinderen Het open huis werd door menige (oud-)medewerker van Tubantia en de huis-aan-huisbladen van Wegener aangegrepen om nog een keer door de vroegere werkruimten te wandelen. Waar binnenkort vluchtelingen uit pakweg Syrië, Egypte of Somalië te vinden zijn. Kinderen van diverse basisscholen hebben tekeningen aangeleverd om hun jonge leeftijdsgenoten welkom in Nederland te heten. Het open huis loopt tot 16.00 uur.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (27%)
1149 stemmen