Volledig scherm
© Annina Romita

Verdachte Raymond S. heeft spijt van aanslag op moskee in Enschede

ALMELO/ENSCHEDE - Justitie vindt het gooien van twee brandbommen naar een moskee in Enschede - in februari van dit jaar - een terroristische daad. Vrijdag stond de eerste terreurverdachte voor de rechter.

Raymond S. (34) is de allereerste die kort na de aanslag op de moskee werd opgepakt. De brandbommen misten doel en er vielen geen gewonden. Maar volgens Jeroen Kuipers, officier van justitie, hebben de verdachten met hun actie wel angst gezaaid. "En daar draait het allemaal om bij terrorisme."

Geen terrorist
Maar Raymond S. voelt zich geen terrorist en heeft geen rechts-extremistische denkbeelden, zegt hij. Hij zei alleen bang te zijn geweest dat er met alle vluchtelingen voor het azc in het Eschmarkerveld veel pedofielen naar Enschede zouden komen. De molotovcocktails voor de moskee moesten de gemeente Enschede bang maken, zodat deze een streep zou zetten door het azc. De brandbommen werden bij S. in de schuur gemaakt.

Huilen
Vrijdagmiddag in de rechtbank zat S. te huilen en had hij veel spijt. Dat laatste zou hij die avond in februari eigenlijk ook al hebben gehad. Toen hij met zijn auto z'n strijdmakkers Jeroen B. (34), Danny H. (24) en Marco H. (36) naar de moskee reed. De Enschedeër kent hen van de protestgroep DTG. Toen S. zag dat er kinderen bij de moskee waren, zou hij gezegd hebben: dit moeten we niet doen.

Geen ballen
Hij kreeg op z'n donder. 'Jij hebt geen ballen', werd hem toegebeten. De anderen stapten uit en gooiden de brandbommen. Daarna renden ze naar de woning van S. Een buurtbewoner zag het gebeuren. Daardoor werd S. vrij snel als eerste verdachte opgepakt.

Excuusbrief
Vanuit zijn cel stuurde S. een excuusbrief aan de moskee. Met verstikte stem vertelt hij nu voor de rechtbank hoe hij heeft kunnen afglijden. "Ik heb zoveel tegenslag gehad. Ik ben mijn vrouw kwijtgeraakt. Mijn werk. Ik ben slachtoffer geweest van seksueel misbruik. En ik ben er pas achter gekomen dat mijn 8-jarige dochtertje helemaal niet van mij is... Door dat alles ben ik aan de drank en drugs gegaan."

Feestje gevierd
Aanklager Jeroen Kuipers noemt S. 'niet de slimste van het stel'. Toch blijft hij hem zien als een verdachte van terrorisme, die minder onschuldig is dan hij doet voorkomen. Kuipers vertelt dat er een foto is gevonden op een telefoon, gemaakt kort na de aanslag. De mannen poseren met een biertje in hun hand en een duim omhoog. "Er werd gewoon een feestje gevierd."

App
Volgens de officier hebben de verdachten in de weken ervoor ook uitgebreid onderling geappt. Die chat staat vol racistische en opruiende opmerkingen. 'Hitler had niet de joden moeten pakken, maar de moslims.' En, bij een foto van concentratiekamp Auschwitz: 'Deze staat momenteel leeg'. "S. deed net zo hard mee", zegt Kuipers.

Verzet
De aanklager verzet zich dan ook tegen het verzoek van advocaat Jan Willem Bosman, die om een schorsing van de voorlopige hechtenis vraagt. De rechtbank wijst dat verzoek af. De daad heeft de maatschappij te veel geschokt.

De strafzaak tegen S. gaat 8 juli verder. Dan verschijnen ook de andere verdachten.

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
33'
1-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (34%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1895 stemmen