Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

Verlies van huis dreef ex-zwerfster tot overval in Enschede

ALMELO/ENSCHEDE - Als Michelle H. (28) op nieuwjaarsdag hoort dat ze haar huisje kwijt zal raken, nadat ze jarenlang op straat heeft geleefd, slaan haar stoppen door. In de shop van het Esso-tankstation aan de Burgemeester Van Veenlaan trekt de Enschedese een mes, steekt dat in de toonbank en schreeuwt om geld.

Twee Marokkaanse Enschedeërs overmeesteren de vroegere zwerfster, die aan de drank is. De een vloert Michelle door een jerrycan ruitenwisservloeistof naar haar te slingeren, de ander belt 112. Na 214 dagen voorlopige hechtenis in de Zwolse vrouwengevangenis ligt er nu een strafeis: twee jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk en opname in een kliniek voor een jaar.

Uitzet Michelle hoort de eis niet live. Ze weigert urenlang in een celletje van de rechtbank op haar strafzaak te wachten, meldt haar advocaat Umut Ural. Hij schetst dat 2016 het jaar voor de Enschedese moest worden, had ze zich voorgenomen. Maar na een korte detentie met kerst, hoort ze rond de jaarwisseling dat het Leger des Heils haar uit haar huurhuisje wil zetten. Ze liet afspraken sloffen.

Geld nodig Als ze op nieuwjaarsdag, beneveld door alcohol, sigaretten wil kopen in de tankshop, bedenkt de gebrekkig ontwikkelde Twentse ter plekke dat ze 250 euro zal claimen. Dat is nodig om haar spullen op te slaan. "Ze dacht er af te komen met een taakstraf'', aldus Ural. Hij benadrukt dat de maatschappij er meer bij gebaat is dat de gemotiveerde Michelle snel aan een behandeling begint dan dat ze een lange celstraf krijgt

Impact De officier van justitie wijst op de impact. Zij vindt dat de bedreigde medewerkster van de tankshop recht heeft op de geclaimde 850 euro schadevergoeding.
  Vonnis 16 augustus.

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (62%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (14%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (24%)
100 stemmen