Volledig scherm
De verf op een aantal blokken is er weer afgetrokken nadat er blaasje op waren ontstaan na een regenbui. © Emiel Muijderman

Verse 'regenboogverf' op Hengelose blokken doelwit vernielers

HENGELO - Kunstenaar Pier van Dijk betast de verse verfplakken op de ‘regenboogblokken’ op het plein tussen stadhuis en winkelcentrum Thiemsbrug. Vrijdagmiddag ging de verf erop, nu is het er op verschillende plekken alweer afgetrokken. 

Hij weet wat er mis is gegaan: het is verf op waterbasis en ‘s middags viel er meteen een regenbui op de nog natte plakkaten. Dat zorgde voor grote en kleine blaasjes op de verf. En dat is een gemakkelijk begin om eraan te gaan zitten peuteren.

Gastvrij en tolerant
Raadsleden en een wethouder leegden vrijdagmiddag verfpotjes op de blokken. Een bescheiden manier om aan te geven dat ook Hengelo een ‘regenboogstad’ is, gastvrij en tolerant voor lhbt’ers: lesbiënnes, homo’s, biseksuelen, transgenders. Van Dijk was gevraagd om het evenementje vorm te geven en te regisseren.

Andere verf
Hij gaf ook de verfcoderingen door, de gemeente schafte de potjes aan. De kunstenaar had liever een ander verftype gezien. Dat was wél strak blijven zitten. „Maar ‘t mocht niks kosten.” De blokken hadden ook wat langer achter de hekken moeten staan om aan te harden, zegt hij. De daders zijn onbekend. „Homohaters, kunsthaters of gewoon vandalisme zonder betekenis.”

Opnieuw
Let wel: het ging meer om een statement van de raad en het college van B en W dan als een openbaar kunstwerk, legt Van Dijk uit. Want dat laatste zou meer hebben gekost. Wat nu? De blaasjes afsteken en opnieuw inschilderen, adviseert de vakman. En de blokken - ‘hockers’, noemt hij ze liever - vooral een tijdje achter de hekken laten staan om de verse verf goed te laten drogen en uitharden. „En dan moeten ze er met hun tengels van afblijven.”

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (51%)
  • Gezeur, die data zegt niks over mijn privéleven (20%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (29%)
85 stemmen