Volledig scherm
© Lars Smook

Vervuiling Enschedese boorput zat ‘verstopt’ in lijst

ENSCHEDE - De vervuiling bij boorput 335 in Enschede is in juli en september 2015 gemeld aan het Staatstoezicht op de Mijnen en de gemeenten Hengelo en Enschede. Dat zegt een woordvoerder van Enschede. Maar omdat dit gebeurde in een overzicht van regelmatig terugkerende kleinere vervuilingen die bij de boringen van AkzoNobel optreden, accepteren SodM, Enschede en Hengelo dit niet als een melding. Zij houden daarom vol dat AkzoNobel de vervuiling pas op 31 mei 2016 heeft gemeld.

De afgelopen tijd was er verontwaardiging bij de gemeente Enschede en in Provinciale Staten vanwege de indruk dat AkzoNobel de vervuiling bij de boorput aan de Zwartevennenweg een jaar ‘onder de pet’ zou hebben gehouden. Nu blijkt dat het bedrijf weliswaar een vervuiling heeft gemeld, maar dat dit volgens de gemeente Enschede gebeurde in een lijst met andere meldingen. „Er was niet uit op te maken hoe ernstig de vervuiling was en bij welke boorput. Wij bestrijden dus dat AkzoNobel de vervuiling bij boorput 335 ‘gecommuniceerd heeft’, zoals het bedrijf zegt.”

Nooit voorgekomen
Bij de boringen van AkzoNobel zijn vaker kleinere lekkages, doorgaans met pekel. „Dat gebeurt geregeld, zo’n tien tot vijftien keer per jaar, en die worden altijd direct door AkzoNobel opgeruimd. Dat doen ze heel netjes.” Maar bij de vervuiling aan de Zwartevennenweg ging het om een vervuiling van de diepe ondergrond en dat is, zo meldde minister Kamp aan de Tweede Kamer, nooit eerder voorgekomen.

100 meter diepte
Deze vervuiling manifesteerde zich eerst dicht onder het maaiveld, waardoor het een oppervlakkige vervuiling leek. Na bijna een jaar onderzoek meldde AkzoNobel dat de bron van de vervuiling op bijna 100 meter diepte zat.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (36%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
795 stemmen