Volledig scherm

Video | Brandweer ontruimt stadhuis Enschede als protest tegen nieuwe cao

ENSCHEDE - Met vijf brandweerwagens van verschillende kazernes, loeiende sirenes en zo’n dertig brandweerlieden rukte de Twentse Brandweer woensdagochtend uit naar het gemeentehuis bij het Ei van Ko. Niet voor een echte brand, maar voor een oefening, die onderdeel was van een actie tegen de verhoging van de leeftijd voor het vroegpensioen.

Met twee tankautospuiten, een ladderwagen, een hoogwerker en een hulpverleningsvoertuig namen brandweerlieden het plein over. Binnen waren rookmachines neergezet, die binnen korte tijd voor een grote hoeveelheid rookontwikkeling zorgden. Het gebouw werd ontruimd, de ambtenaren werden naar buiten geleid. Uit het gebouw zijn uiteindelijk twee dummy’s gered. Tientallen mensen kwamen op de sirenes en de rook af.

Actie voor betere pensioensregeling
De oefening was in overleg met BHV’ers van de gemeente opgezet, de meeste ambtenaren waren dus niet verrast. Wat sommigen echter niet wisten, is dat de oefening onderdeel was van de actie voor een ‘fatsoenlijke’ pensioensregeling. Zo ook Pascal Wijnia van het team huisvesting en service. Wijnia had zich voorbereid op de oefening, maar wist niet dat er nog meer achter de actie zat. Hij wilde zich niet uitlaten over de vraag of dit soort acties de zaak van de brandweer sterker maakt.

Zeer tevreden
Bevelvoerder bij de brandweer Lars de Jong is in blij met de actie. Hij vindt dat het uitstekend is verlopen. De bevelvoerder vertelt ook waarom ze met zoveel wagens en materiaal zijn uitgerukt. “Als wij alleen maar actie voeren vanaf de kazerne, dan ziet niemand je. Het is dan ook moeilijker om gehoord te worden. Daarom zijn dit soort acties goed om te doen.” De groep toeschouwers die op het Ei van Ko stonden kregen na de tijd een flyer uitgedeeld van de brandweer, waarop hun ideeën staan voor een ‘fatsoenlijke’ regeling.

Geen extra gevaar
Bevelvoerder Luc Kamphuis deelt de mening van zijn collega wat betreft de actie. Hij benadrukt ook dat een eventuele echte brand ergens in Enschede niet extra gevaarlijk was geweest tijdens de oefening. “Bij een echte brand hadden wij daar melding van gekregen, en waren we hier meteen weggeweest.”

TV Enschede FM sprak over de actie met Lars de Jong. Beluister dat gesprek hier terug. Bekijk hierboven beelden van de ontruiming.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© TV Enschede FM
Volledig scherm
© Lars Smook

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (23%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (58%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (19%)
449 stemmen