Volledig scherm
De locatie waar het het azc in Eschmarkerveld zou komen. © Lars Smook

Video | Buren blij dat azc in Enschede er niet komt: 'Beste nieuws dit jaar'

ENSCHEDE - Een aantal bewoners uit de wijk Dolphia vlakbij Eschmarkerveld is blij dat de komst van 600 vluchtelingen niet doorgaat. ,,Geweldig nieuws. Hier hebben we zo lang voor geknokt", reageren Kim de Jong, haar echtgenoot Rafael Marchese en Benno Wilmink.

Het drietal verzette zich hevig tegen de komst van het azc.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldde zich afgelopen vrijdag bij de gemeente Enschede met het verzoek de overeenkomst voor het asielzoekerscentrum te ontbinden.

Acties
“Het azc was er sowieso niet gekomen. We zouden niet zijn gestopt met actievoeren en als een stoomlocomotief door zijn gegaan. We zijn tenslotte geen marionetten”, meent Wilmink.

Kinderen
“Je kunt gerust stellen dat we allemaal blij zijn,” vult De Jong aan. “Nu kan ik mijn drie kinderen met een gerust hart naar de peuterspeelzaal aan de Gronausestraat brengen. Met een veilig gevoel. Als de kids vanavond in bed liggen, zal ik er samen met Rafael nog wel eentje op drinken.”

'Ellende'
Arjan Spenkelink, ook een buurtbewoner die fel gekant was tegen de komst van het azc: “Er had me deze dag niets beters kunnen gebeuren. Het beste nieuws dat ik dit jaar heb gehoord”, zegt hij opgetogen. “Niemand zat op deze ellende te wachten. Wethouder Van Houdt spreekt dan wel over de angst voor het onbekende, maar iedereen die goed heeft opgelet weet welke toestanden zich de laatste tijd in sommige azc’s heeft afgespeeld. Ik ben in ieder geval blij dat mijn dochter straks veilig in Enschede naar school kan.”

'Gerechtigheid'
De eerder genoemde Wilmink sprak ook met Enschede FM. De woordvoerder van Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) spreekt over een euforische sfeer in Dolphia. Ook noemt hij het besluit 'gerechtigheid'. Beluister het hele gesprek hier.


TV Enschede FM vroeg omwonenden om hun mening. Bekijk de reportage hierboven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

http://www.tvenschedefm.nl/

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (25%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (57%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (18%)
262 stemmen