Volledig scherm
© Lars Smook

Video | Cromhoffsbeek maakt eind aan wateroverlast in Enschedese wijk

ENSCHEDE - Het 14 jaar durende project Cromhoffsbeek is eindelijk af. Het resultaat is minder wateroverlast en een park voor de wijk.

Donderdag opent verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer het waterproject. Hij zet de sluis open. Met het waterproject, dat deels is gefinancierd door het waterschap Vechtstromen, komt een einde aan de wateroverlast voor de buurtbewoners in de wijk Zuiderval, veroorzaakt door heftige regenbuien en een hoog grondwaterpeil.

Waterstromen en bergingsvijver
Het overtollige hemelwater stroomt vanaf nu uit de omliggende woonwijken naar de Cromhoffsbeek via de Zweringsbeek naar het Twentekanaal. Daarnaast is achter het oude Wegenerpand in het Cromhoffpark ook een bergingsvijver aangelegd. Op momenten waarop het heel hard regent, kan het hemelwater daar uitdijen. Daardoor neemt de druk op het riool af.

Meerdere pluspunten
In totaal duurden de werkzaamheden in Zuiderval om de verschillende watergebieden op elkaar aan te sluiten 14 jaar. Het project loopt lang, maar levert volgens projectleider Jan Bult meerdere voordelen op. Ten eerste zal het grondwaterniveau, dat vrij hoog staat in dit gebied, hierdoor dalen.

En ten tweede zijn de kosten lager in vergelijking met de aanleg en onderhoud van een rioleringssysteem. Maar er is nog een pluspuntje. De beek is niet alleen praktisch, de waterstroom en het groen eromheen geven een mooi beeld. In de nabije toekomst moet het huidige Cromhoffpark veranderen in een wandelpark. Waar bewoners langs het water kunnen lopen. „Het is uit nood geboren en toch is het mooi”, meent Bult.

Bleekvelden als buffer
In het Cromhoffpark zijn de bleekvelden, waar bewoners in het verleden textiel in de zon lieten bleken, weer te herkennen. Ze dienen nu als buffer, mocht het water stijgen.

De nieuwe Cromhoffbeek meandert door de wijk Boswinkel, en zorgt ervoor dat het regenwater dat normaal gesproken de stad in loopt (Enschede ligt op een heuvel), wordt ontkoppelt en afstroomt via de beek. „De test in met de regenbuien in juni is in elk geval goed doorstaan”, zegt Bult met een grijns.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

www.tvenschedefm.nl

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (30%)
383 stemmen