Volledig scherm

Video | De kogel is door de kerk: geen azc in Enschede

ENSCHEDE – De komst van het omstreden asielzoekerscentrum op het Eschmarkerveld in Enschede is afgeblazen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Enschede per brief laten weten dat de komst van het azc door de verminderde instroom van vluchtelingen niet meer nodig is. Het college biedt het schrijven van het COA aan de raad aan. Er zouden zeshonderd mensen worden gehuisvest in het nog te bouwen azc.

Gemeente Enschede heeft eerder laten weten een schadeclaim van enkele tonnen te overwegen als de komst van het azc niet doorgaat. Enschede wil dat de kosten dan voor de rekening van de staatssecretaris komen. „De gemeente heeft allerlei voorbereidende kosten gemaakt”, liet een gemeentewoordvoerster eerder aan de Newsroom weten. Te denken valt aan kosten voor het organiseren van inspraakavonden of het opstellen van plannen en vergunningen. „Welke kosten daar precies onder vallen, kunnen we nu niet zeggen. Dat zoeken juristen voor ons uit. Het gaat in elk geval om een bedrag van enkele tonnen.” 

Huurpenningen
De woordvoerster kan dus ook niet bevestigen of een claim ook huurpenningen omvat. Feit is dat in de overeenkomst voor azc Eschmarkerveld is afgesproken dat het COA in elk geval zeven jaar huur betaalt, ongeacht hoe lang het asielzoekerscentrum er zal staan. Het totale huurbedrag voor zeven jaar is 350.000 euro.

Schadeclaim
Of de gemeente daadwerkelijk een schadeclaim indient is nog niet duidelijk. Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft in ieder geval een regeling voorbereid voor de vergoeding van de voorbereidingskosten. De gemeente wordt gevraagd een opgave te doen van de gemaakte kosten.

Protest
Er is veel te doen geweest over de komst van het asielzoekerscentrum op het Eschmarkerveld. Zo was er vrijwel geen draagvlak onder omwonenden voor de opvang. Gevolg: verschillende protestacties in de stad waarbij de gemoederen af en toe hoog opliepen.

Appgebruiker? Lees hier verder.

Stoet trekt richting de Polaroidfabriek #azcdemonstratie pic.twitter.com/RrVKMwcvOm — Tubantia Live (@tubantia_live) 13 februari 2016

Tegenstanders van het azc verenigden zich in de actiegroep DTG. In eerste instantie stond dit voor ‘Dolphia Tegen Gemeente’, maar dit veranderde later in ‘Demonstranten Tegen Gemeente’. De groep is volgens kenners een ‘extreemrechtse club’. Onder meer vanwege leden met een achtergrond bij andere groeperingen als de NVU en de confrontaties met tegendemonstranten. De groep ontkende dit en leden bestempelden zichzelf slechts als ‘bezorgde burgers’. De actiegroep heeft hun stem meerdere keren laten horen tijdens demonstraties in de binnenstad, waarmee Enschede vaak het landelijk nieuws haalde. De groep, met honderden aanhangers, is in maart van dit jaar opgeheven.

Op 27 februari van dit jaar gooiden mannen twee molotovcocktails naar de Marokaanse moskee aan de Emmastraat in Enschede. Ook dit bleek later een protestactie te zijn tegen de komst van asielzoekers. Tegen de verdachte brandbomgooiers Danny H. (24), Marco H. (36), Ronald M. (35), Jeroen B. (35) en Raymond S. (34) eiste officier van justitie Jeroen Kuipers afgelopen vrijdag ieder vier jaar gevangenis, met een voorwaardelijk deel. Hij vindt bewezen dat het gooien van twee molotovcocktails een terroristisch oogmerk had.

Newsroom Enschede zette in februari alle ontwikkelingen vanaf 2014 op een rijtje. Bekijk de video hieronder.

Na maanden van onduidelijkheid over de komst van het azc is het draagvlak onder omwonenden de laatste tijd helemaal verloren. De omwonendencommissie is de onduidelijkheid beu en heeft bij monde van voorzitter Dick Buursink het college eerder deze maand al opgeroepen om de stekker eruit te trekken. De commissie wil in plaats daarvan dat de gemeente zich concentreert op het huisvesten van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) en desnoods de leegstaande noodopvang aan de Getfertsingel aan te houden. De omwonendencommissie heeft nog niet gereageerd op het laatste nieuws.

Raalte
Vorige week werd bekendgemaakt dat ook het asielzoekerscentrum in Raalte er niet komt. In Raalte zouden volgens de plannen 700 vluchtelingen worden opgevangen. Na een jaar zou dat aantal kunnen worden uitgebreid naar maximaal 950.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Beeld: Reinier van Willigen.

Volledig scherm
Terrein van het nieuwe azc Eschmarkerveld © Annina Romita

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (23%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (58%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (19%)
443 stemmen