Volledig scherm
© Boerinnenkalender

Video | Deze boerin (19) uit Boekelo gooit haar haren los voor kalender

BOEKELO- In een topje, ultrakort broekje en met losgegooide haren is Mabel Dibbets (19) uit Boekelo de regionale trots in de jaarlijkse Boerinnenkalender. Maar het gaat Mabel om meer dan die eer. Ze wil zo vooral de vooroordelen over het boerenleven bevechten.

TV Enschede ging naar Boekelo. Bekijk de reportage over Mabel hierboven.

“Wij boerendochters kunnen net zo goed sexy zijn. Maar ik hoop dat deze kalender ook laat zien dat het boerenleven zelf mooi is. Dat er met passie wordt gewerkt met natuur en dieren. Bij ons op de boerderij zeker," aldus Mabel.

Mabel Dibbets studeert milieu- en natuurwetenschappen aan de open universiteit van Amsterdam. Tegelijk helpt ze zoveel mogelijk mee op de boerderij. Ze woont met haar moeder en stiefvader op een boerderij met melkkoeien, er is net een nieuwe stal gebouwd voor 60 dieren. Later zou ze zelf ook best de kost willen verdienen als boerin. "Want het is prachtig werk."

Imago
Voor het eerst maakt de Boerinnenkalender meer werk van die imagoverbetering. Het zijn niet alleen maar sexy foto's. Op de achterkant van de boerin-van-de-maand staat dit jaar ook informatie over de agrarische bedrijven waar de foto's zijn genomen. Met interessante wetenswaardigheden over het werken en wonen op het platteland.

Tegengeluid
Initiatiefnemer Stef Bloo denkt de komende jaren nog een stap verder te gaan. "Concreet aandacht vragen voor de problemen waar boeren mee worstelen. We worden als uitgever steeds vaker door boeren en vakorganisaties benaderd. Ze vinden dat het boerenleven te vaak in een negatief daglicht staat, maar ze hebben zelf geen kanalen om een tegengeluid te geven. Onze kalender kan daarin een rol spelen."

Mabel: "Iedereen vindt het prachtig om langs de weilanden met koeien te fietsen. Maar ze staan er niet bij stil dat het voor boeren door veel Europese regelgeving vreselijk moeilijk wordt om dat romantische beeld overeind te houden. Het wordt steeds lastiger om met passie te boeren."

Trots
De Boekelose is er trots op dat ze een plek heeft op de kalender. De 19-jarige werd uit 240 jonge boerinnen uit heel het land gekozen. Haar foto's zijn niet bij haar ouders op de boerderij gemaakt, maar in een molen Deventer. "Een fotoshoot thuis was ook leuk geweest, maar dit was ook bijzonder om te doen."

Ze vind dat ze er mooi en sexy op staat. "Je mocht zelf aangeven tot hoe ver je wilde gaan in kleding en wijze van poseren. Ik wilde niet met veel inkijk. Het is precies geworden wat ik hoopte. Het ging heel ontspannen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

  • Douane moet meer en beter controleren (16%)
  • Eigen schuld, kopers willen toch goedekope producten (53%)
  • Online opsporing uitbreiden, handelaren zwaar straffen (32%)
38 stemmen