Volledig scherm
De aankomst van de vluchtelingen © Reinier van Willigen

Video | Eerste vluchtelingen aangekomen in Enschede

ENSCHEDE - In het voormalige onderkomen van deze krant aan de Getfertsingel zijn donderdag in de loop van de middag de eerste 20 vluchtelingen neergestreken. De bus bracht hen gistermiddag van de Centrale Opvanglocatie in Ter Apel naar het vroegere krantenpand in Enschede.

Handen en voeten
Rond vier uur reed de bus voor bij de ingang aan de achterzijde van het gebouw. Na een welkomstwoord door locatiemanager Remko Koostra werden de mensen naar hun slaapvertrekken gebracht. De communicatie was in het Engels. “En verder met handen en voeten. Zo kom je nog wel een heel eind, hoor”, zegt Kootstra.

Miscommunicatie
Eigenlijk hadden er 26 vluchtelingen moeten komen, maar een uit vijf leden bestaand gezin uit Eritrea was in Ter Apel niet in de bus gestapt. De reden waarom, was Kootstra gistermiddag nog niet bekend.

“Dat gebeurt wel vaker. Er is iets misgelopen in de communicatie, de familie heeft de asielaanvraag ingetrokken of de medische check is nog niet uitgevoerd; het kan allemaal.” Eén asielzoeker moest uit het Brabantse Budel komen en zou zich in de loop van donderdagavond aan de Getfersingel melden.

Het gaat vooralsnog om vier personen in gezinsverband, vijf alleenstaande vrouwen en 11 alleenstaande mannen. Aanspreekbaar voor de media waren de eerste bewoners van de noodopvang nog niet. Kootstra: “De meeste zijn totall loss; ze zijn na hun vlucht pas gemiddeld een week in Nederland. We willen ze de ruimte gunnen eerst even op adem te komen”, zegt Kootstra.

Plaats voor 500
Met de opening van dit centrum heeft Twente er veel capaciteit voor de tijdelijke opvang van asielzoekers bij. Er kunnen 500 mensen terecht. Locatiemanager Remko Kootstra durft niet te zeggen hoe snel Enschede volstroomt.

“Momenteel stromen maar weinig mensen ons land binnen, maar dat kan zo weer veranderen”, weet Kootstra uit ervaring. “Ik hoop dat we dit najaar tussen de 300 en 350 personen in de noodopvang hier in Enschede hebben”. Momenteel zijn er in Twente 1075 asielzoekers in tijdelijke opvang.

Reporters van TV Enschede FM legden de aankomst van de vluchtelingen op beeld vast. Bekijk de reportage hierboven terug.

Volledig scherm
© Reinier van Willigen
Volledig scherm
TV Enschede Nieuws - http://www.tvenschedefm.nl

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (49%)
  • Gezeur, die data zegt niks over mijn privéleven (20%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (31%)
88 stemmen