Volledig scherm
© Frans Nikkels

Video | Enschede doet mee met landelijk project over oorlog

ENSCHEDE - Nadat de Nationale Dodenherdenking op de Dam is afgelopen, beginnen op 4 mei in theaters in hartje Amsterdam voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Sinds een paar jaar doen ook andere steden in het land mee. Enschede doet voor het eerst mee aan Theater Na de Dam. 

Karine Roldaan van Theatermakerij Enschede en regisseur Marieke Hagemans slaan de handen ineen om op 4 mei 2017 om klokslag 21.00 uur een muziektheatervoorstelling in Enschede te laten zien. De stad verbindt zich voor drie jaar aan het project, waarmee theatermakers en artiesten de dag waarop Nederland zijn oorlogsslachtoffers herdenkt, van extra betekenis te voorzien. 

Karine heeft haar jeugdtheaterschool De Theatermakerij in de Performance Factory. Marieke Hagemans heeft vele cultuurgezichten in Enschede. Zij hebben ervoor gekozen om jeugdtheater te maken. "Herdenken is belangrijk. Het is van groot belang dat we de Tweede Wereldoorlog niet vergeten. De verhalen moeten worden doorgegeven." Voor de voorstelling gaan jongeren oude mensen interviewen die kind waren in de oorlog. De verzamelde verhalen vormen dan de basis. Het thema is kind in de oorlog.

Academia Musica, een deeltijdopleiding voor talentvolle klassieke musici, is ook onderdeel van de voorstelling. Zij laten zich bij het maken van de muziek inspireren door de verhalen die de jongeren binnenkort zullen verzamelen. 

De locatie van de voorstelling is nog niet bekend. Het kan zijn dat er op locatie gespeeld wordt, maar het kan ook zijn dat er een route afgelegd wordt.

TV Enschede FM sprak met Marieke Hagemans, docent creatief schrijven. Beluister het hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (17%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (49%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (34%)
395 stemmen