Volledig scherm
© Lars Smook

Video | Enschedese groenambtenaar heeft niets te bieden: "De politiek kiest"

ENSCHEDE - Een groep van twintig buurtbewoners attaqueerde dinsdagavond Remko van Hogen, teamleider bij het stadsdeelmanagement Zuid. De ambtenaar had de moeite genomen om uitleg te geven over het gemeentelijk beleid. 

De discussie die op een veldje werd gevoerd, leidde tot niets. "Het is een keus van de politiek om dit te doen", vertelde hij schouderophalend. "We betalen toch belasting. Doe er wat mee", zei  een buurtbewoner, wijzend op het gras. "Dat doet de gemeente ook, maar niet hier. Dit is een politieke keuze, daar geef ik geen oordeel over", was het gortdroge antwoord van de ambtenaar.

Maaibeleid
De bewoners van de buurt Eikendaal zijn al langere tijd boos op de gemeente. De grasstrook van een kilometer lang wordt niet meer door gemeente gemaaid. De strook ligt tussen de buurt en de Broekheurnerrondweg.

Teken
Door het maaibeleid is er onder de burgers meer angst voor teken. Volgens de Enschedese huisarts Rick Schenau is het overduidelijk dat er meer mensen door teken worden gebeten, "Mensen komen vaker bij ons. Dat is niet één op één verklaarbaar door hoog gras, daar is te weinig onderzoek na gedaan."  
Bioloog en tekenexpert Fedor Gassner snapt de angst, maar ziet geen directe dreiging voor meer teken, "Je kunt niet stellen dat door het maaibeleid er meer teken komen. Echter zou je wel vaker moeten controleren op teken in Enschede. Bos- en veldmuizen kunnen teken verspreiden in woonwijken. Hoog gras is dan een springplank naar de benen van mensen."
Volgens de bioloog maakt de gemeente het de teek niet moeilijker om slachtoffers te vinden en adviseert hij structurele tekencontroles. 

Proeven
De gemeente laat weten om voor de volgende maaironde in september een lokale tekenproef te houden. Waar dat gebeurt is niet bekend. Er zijn geen plannen voor structurele proeven.

Documentaire
TV Enschede FM zendt aankomende dinsdag een documentaire uit over het maaibeleid. De documentaire wordt om 18.10 uur uitgezonden. 

Bekijk hierboven het fragment over de discussie in Eikendaal tussen de buurtbewoners en de ambtenaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (54%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (14%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (32%)
281 stemmen