Volledig scherm
© Annina Romita

Video | Foutje van De Kapstok, geen diploma voor Melanie uit Enschede

HENGELO – Door een fout van De Kapstok, een school voor speciaal voortgezet onderwijs in Hengelo kan Melanie de Lange (19) fluiten naar haar diploma. De Enschedese slaagde begin juni al voor het leerwerktraject Helpende Zorg & Welzijn, maar de feestvreugde was van korte duur.

“Ik hoorde afgelopen woensdag dat ik toch niet ben geslaagd”, vertelt Melanie vol ongeloof. Hoe dat kan? De reken- en taaltoets hadden Melanie en een klasgenoot niet bij De Kapstok, maar bij het ROC van Twente af moeten leggen.

Dupe
​Met die school werkt De Kapstok samen voor de speciale leerwerktrajecten op niveau 1 en 2. “Het is gewoon een stomme fout van ons en daar is Melanie de dupe van”, erkent directeur Leo Lammerink. “Ik trek het boetekleed aan.” Maar daar koopt Melanie niets voor. Ze moet in september nogmaals de reken- en taaltoets afleggen, ondanks het feit dat de 19-jarige al heeft bewezen dat ze de stof beheerst.

Stomme fout
En de feestelijke diploma-uitreiking van 6 juli moet ze door deze ‘stomme fout’ ook missen. “Ik heb echt alles voor mijn opleiding over, maar door een fout van mijn school ga ik deze toetsen niet opnieuw maken.” Lammerink zegt verder niets voor zijn twee gedupeerde leerlingen te kunnen doen. Ook het ROC van Twente, die de dossiers van leerlingen controleert en diplomering regelt, is aan landelijke regels gebonden.

Sneu
Woordvoerder Els van Riel weet niet welke toetsen de twee leerlingen eerder dit jaar bij De Kapstok hebben gemaakt, maar het is zeker dat het niet de vereiste landelijke examens zijn geweest. En zonder die examens, geen diploma. “Het is heel sneu, maar aan die regels valt niet te tornen”, aldus Van Riel.

Boos
Melanie zit met de handen in het haar. “Als het mijn eigen stomme fout was geweest, dan had ik gezegd: prima, kom maar op met die herkansing.” Maar dit is wel even wat anders. Lammerink probeert de boel te sussen door te vertellen dat de meiden in september wel gewoon door kunnen stromen naar een vervolgopleiding. Die examens zijn en blijven onvermijdelijk. Melanie wil graag verder met de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW), maar kan zich nog niet verheugen op die nieuwe stap in haar leven. “Nu ben ik boos, verdrietig en weet ik even niet wat ik kan doen…”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (58%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (27%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (15%)
312 stemmen