Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Video I Grafotex Enschede komt met nieuwe groepsruimte

ENSCHEDE - Al twintig jaar werkt Bennie Hofstra met wajongers. Medewerkers die vanaf jonge leeftijd een arbeidsbeperking hebben. Hofstra had handjes nodig in zijn bedrijf Grafotex op het Euregio bedrijventerrein in Glanerbrug. Grafotex bedrukt textiel, voornamelijk tasjes. De wajongers, vijftien inmiddels, zetten de katoenen draagtassen op de machine, halen ze er weer af, tellen ze, leggen ze op stapels en pakken ze in.

Een zorgvrager van Uniek Begeleiding houdt het buitenterrein netjes of maakt de kantine schoon. Sinds twee jaar zijn er naast de wajongers namelijk bij Grafotex zes cliënten oftewel zorgvragers met een verstandelijke beperking en twee begeleiders van Uniek aan het werk. Ze werken samen met de vier eigen medewerkers van de textieldrukkerij en met Hofstra en zijn twee zonen Martin en Erik, die samen de directie vormen. Er kunnen nog een stuk of zes cliënten van Uniek bij. Reden voor Hofstra en zonen het bedrijf aan de achterkant substantieel uit te breiden in twee verdiepingen. Het wordt gedeeltelijk magazijn en gedeeltelijk werkruimte voor de cliënten van Uniek. Die voeren hun taak nu gewoon uit in de bedrijfshal. Maar daar ondervinden ze doorgaans te veel prikkels. „Geluid, geuren, daar moet je aan denken”, vertellen Bennie Hofstra en Arjan Schotmeijer, een van de twee begeleiders van Uniek die met zijn cliënten bij Grafotex is gestationeerd. Een eigen werkruimte zou dan ook ideaal zijn. Het werk is daar beter te doen en wellicht kan de productie nog wat worden opgevoerd. Of er kunnen in de toekomst andere activiteiten worden aangeboden.

Grafotex betaalt minder loon aan de wajongers vanwege hun ziekte of handicap. Het UWV zorgt voor loondispensatie voor deze categorie werknemers. Bij de cliënten van Uniek is het doel voornamelijk het bieden van een zinvolle dagbesteding. Ze worden per dagdeel ingezet. „Onze mensen ervaren het werken hier echt als werken in de fabriek. Ze kijken op tegen de directie en het mooie is dat zowel wajongers als onze mensen drie keer per dag de pauze doorbrengen in de kantine met de eigen medewerkers van Grafotex. Allemaal bij elkaar”, legt Arjan Schotmeijer uit.’

De gemeente erkent het belang van het onderbrengen van deze doelgroep bij Grafotex. Hofstra kreeg reductie op de grondprijs voor een lap grond. Nu nog is de werkruimte voor de medewerkers provisorisch afgescheiden met stapels en rijen dozen. Medewerkers verrichten eenvoudige, repeterende handelingen. Tassen stapelen bijvoorbeeld. Sommigen kunnen ze tellen, anderen weer niet.

http://www.tvenschedefm.nl/

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (13%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (19%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (69%)
389 stemmen