Volledig scherm
Het moment dat een van de luiken in Amsterdam door de deur van de Westerkerk naar buiten gaat.

Video | Luiken Westerkerk eindelijk in Enschede

ENSCHEDE - De historische orgelluiken van kunstschilder Gerard de Lairesse (1644-1711) uit de Westerkerk in Amsterdam zijn dinsdagavond na het nodige oponthoud eindelijk aangekomen in Enschede. Daar maken zij vanaf zaterdag deel uit van een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe.

De vrachtwagen met de panelen arriveerde iets na half negen bij het Enschedese museum.

Takelen
De twee luiken van vijf bij drie meter groot werden dinsdag met succes van hun hoge positie naast het orgel naar beneden getakeld. Eerdere pogingen gisteren mislukten vanwege het onverwacht grote gewicht van de panelen. Waar een restauratierapport van 25 jaar geleden nog sprak over een gewicht 80 kilo per luik, bleken de panelen in werkelijkheid het driedubbele te wegen: 251 kilo.

Cruciaal moment
Cruciaal was het moment waarop de luiken het Amsterdamse kerkgebouw verlieten. Ondanks metingen vooraf was het tot laatste moment spannend of de luiken wel door de deuren van de Westerkerk zouden kunnen. Ook deze laatste hindernis bleek uiteindelijk, na veel draaien en keren, geen probleem te zijn.

Opluchting
Zowel bij het Rijksmuseum Twenthe als bij de Westerkerk was er na afloop van de operatie sprake van grote opluchting. ‘Ik ben deze dagen drie jaar ouder geworden’, aldus kerkrentmeester Peter Snoeker van de Westerkerk. ‘Het was ongelofelijk spannend. Maar het gaat om het resultaat. We zijn heel erg blij dat de luiken nu na 330 jaar voor iedereen zichtbaar zijn. Als ik zie hoe mooi ze zijn dan zeg ik: het was de moeite meer dan waard.’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

http://www.tvenschedefm.nl/

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (33%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (59%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (8%)
3153 stemmen