Volledig scherm
De oude West-Indië school heeft de Monumentenprijs gewonnen van de gemeente Enschede.

Video | Monumentenprijs Enschede naar West-Indië school

ENSCHEDE - De Monumentenprijs van de gemeente Enschede is dit jaar gewonnen door de West-Indië school aan de Bonairestraat. De winnaar werd zaterdagochtend bekendgemaakt door wethouder Jeroen Hatenboer in het stadhuis.

"Het is opvallend dat de Monumentenprijs gewonnen is door een pand dat helemaal geen monument is", zegt Matthijs Schaap, projectleider vanuit de gemeente Enschede. "Misschien moeten we de prijs maar anders noemen, erfgoedprijs bijvoorbeeld."

De West-Indië school is meer dan honderd jaar oud en is de afgelopen tijd flink verbouwd door de nieuwe eigenaren, Rob Engbers en Judith Lansink. Het pand is veranderd van een school in een woning. Volgens de jury is het gebouw een icoon in de wijk en laten de nieuwe eigenaren zien dat ze oog hebben voor de historische waarde van het pand, maar maken ze het gebouw tegelijkertijd klaar voor een nieuwe toekomst. De winnaar krijgt 2500 euro, een beeldje en een gevelplaatje.

De andere genomineerden waren de synagoge, het Elderinkshuis, de Oosterbegraafplaats en het portiershuisje van de Boekelosche Stoombleekerij. Ook Marcel Meijer Hof was genomineerd voor zijn inzet voor het cultureel erfgoed in de stad. Drie jaar geleden werd de vorige Monumentenprijs uitgereikt, die ging naar Huize Welna aan de Oldenzaalsestraat.

TV Enschede FM sprak met Rob Engbers, eigenaar van het pand. Beluister het fragment hier en bekijk hieronder de video-reportage. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (54%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (32%)
1595 stemmen