Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Video | Noodopvang Enschede bijna klaar voor komst vluchtelingen

ENSCHEDE - Het voormalige Tubantiapand aan de Gertfertsingel is vanaf eind deze maand een jaar lang noodopvang voor asielzoekers. De eerste maanden zullen dat er veel minder zijn, dan de maximaal 500 asielzoekers voor wie in het vroegere krantenbedrijf tijdelijk onderdak wordt gerealiseerd. Dat komt omdat de interne verbouwing meer tijd in beslag neemt. 

De reporters van TV Enschede namen een kijkje in het pand. Bekijk de beelden hierboven.

„In de eerste fase hebben we 225 plaatsen beschikbaar. Vooral op de eerste verdieping. De ruimte daar is met name bestemd voor de opvang van gezinnen en vrouwen. De begane grond is vooral bestemd voor alleenstaande mannen”, legt locatiemanager Remko Kootstra van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) uit.

Eind juni
Wanneer de eerste asielzoekers precies aankomen, kan hij nog niet zeggen. „De planning is eind juni, maar dat horen wij ook zelf meestal pas op het allerlaatste moment,” aldus Kootstra.

Aantal
De locatiemanager verwacht dat, als de omstandigheden zich niet wijzigen, tussen de 300 en 350 asielzoekers naar de Enschedese noodopvang zullen komen. „Als elders opvangcentra dicht gaan of vol zitten, kan het zo weer anders zijn.”

Kosten
Gemeente en COA hebben in de bestuursovereenkomst afgesproken dat de noodopvang voor maximaal een jaar geldt. Voor die periode is het interieur van het Tubantiapand voor een lief bedrag ingrijpend verbouwd. De kosten? „Een getal met zes nullen”, zegt Kootstra, die niet ingaat op de mogelijkheid om de noodopvang langer open te laten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1732 stemmen