Volledig scherm
© Thinkstock

Video | Openbare toiletten moeilijk te vinden in Enschede

ENSCHEDE - Een plekje vinden om je kleine of grote boodschap te doen in Enschede valt niet mee. Openbare toiletten in Enschede zijn moeilijk te vinden of niet schoon. Een groot probleem voor winkelend publiek en inwoners van de stad.

Thea Slot weet waar ze over praat. Als objectleidster bij schoonmaakbedrijf Asito weet ze wanneer een wc zo schoon is dat je het zonder schroom durft te gebruiken. „Echt goed schoonhouden kun je een openbaar toilet alleen als er iemand aanwezig is die het steeds reinigt”, zegt Slot.

Toiletjuffvrouw
Een toiletjuffrouw zie je bijna nergens meer. Als leek kun je op een aantal punten letten om de staat van schoonmaak te beoordelen (zie de infographic hiernaast). „Kijk ook naar de wanden. Als die niet worden schoongemaakt, is de rest van het toilet ook niet goed schoon.” Een frisse geur helpt, al is het maar voor het idee. „Mensen willen dat het zo ruikt alsof we net hebben schoongemaakt.”

20 cent
Een toiletbezoek in de ondergrondse parkeergarage kost 20 cent. Ook dat is een keuze van de gemeente. „Als je iets moet betalen, werkt dat vaak als een drempel voor de mensen. Dan ziet het toilet er doorgaans iets beter uit.” De urinoirs zijn gratis. „Het is hier weleens voorgekomen dat het gehele urinoir was volgepoept. Sommige mensen zijn net beesten.”

Onder de loep
Met de sluiting van V&D verdween in het centrum van Enschede ook een plek waar je tijdens het winkelen prima naar het toilet kon gaan. De stadsredactie Enschede van De Twentsche Courant Tubantia heeft de proef op de som genomen. Verslaggevers Marjon Kok, Anne Loohuis en Julia Henkel hebben samen met Bert Hassink (al zo’n vijftien jaar in een rolstoel) het openbaar sanitair in de stad onder de loep genomen, al dan niet met hun kinderen.

Waar gaat u naar de wc als u in de stad bent? Waar verschoont u de baby? Wat vindt u belangrijk als u een openbaar toilet bezoekt? Hoeveel geld hebt u over voor een propere wc? Kortom: we zijn benieuwd naar uw ervaringen met het openbare sanitair in Enschede. Laat het ons weten. Stuur uw reactie naar enschede@tctubantia.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (24%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (56%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (19%)
354 stemmen