Volledig scherm
© Taina Monteiro

Video | Woningmarkt in Enschede raakt oververhit

ENSCHEDE - Woningen die boven de vraagprijs worden verkocht. Huizen waar zoveel belangstelling voor is dat de makelaar een kijkmiddag organiseert, waar alle gegadigden tegelijk komen. Huizen die binnen een dag verkocht zijn. De Enschedese woningmarkt draait op volle toeren, oververhitting dreigt zelf. 

Potentiële kopers zien tot hun frustratie het ene na het andere huis voor hun neus weggekaapt.

Volgens Twentse makelaars trekt de markt in de hele regio sinds april sterk aan. In Oldenzaal, Borne en Hengelo raken makelaars in hoog tempo door hun huizenvoorraad heen. Maar Enschede spant de kroon. Daar doen zich taferelen voor die doen denken aan de hoogtijdagen van de huizenmarkt, rond de eeuwwisseling.

Caspar Branderhorst, directeur/ vennoot van Snelder Zijlstra Makelaars: „Het gebeurt meerdere keren per week dat er voor een woning zoveel belangstelling is dat we een kijkmiddag organiseren. Dan kunnen alle kopers tegelijk komen kijken en moeten ze binnen twee dagen een bod uitbrengen. De hoogste bieder krijgt de woning.”

Michel ten Hag van Ten Hag Makelaars bevestigt de trend, maar plaatst wel een kanttekening: „Het geldt met name voor woningen die ‘af’ zijn. Huizen waar nog flink aan verbouwd moet worden raken we nog steeds moeilijk kwijt. Vroeger kon je een nieuwe keuken en badkamer meefinancieren in de hypotheek, maar door de strengere regels kan dat niet meer. Dus mensen willen een huis waar geen extra kosten bij komen. Bovendien: de meeste stellen zijn tweeverdieners. Die hebben geen tijd voor grote verbouwingen.”

Vooral huizen tussen de 150.000 en 300.000 euro waar weinig aan hoeft te gebeuren zijn gewild. Bob Sanders van Ten Hag Hengelo: „We hebben afgelopen zaterdag vier huizen in de verkoop gezet, variërend van 175.000 tot 369.000 euro. Woensdag waren er al drie verkocht. Zo hard gaat het.”

Voor starters is het met name in Enschede heel lastig om aan een huis te komen. In de categorie 90.000-150.000 euro ondervinden ze concurrentie van beleggers. Omdat spaargeld nauwelijks rente oplevert en aandelen riskant zijn, stappen steeds meer beleggers in vastgoed. De markt voor particuliere huurwoningen groeit dankzij de steeds strengere normen, waaraan gegadigden voor sociale huurwoningen moeten voldoen.

De hausse in de huizenmarkt wordt veroorzaakt door een toenemend consumentenvertrouwen en de extreem lage hypotheekrente: voor vijftien jaar vast variërend van 2 tot 3 procent. Het maakt voor veel mensen die nu vastzitten aan een hogere rente de overstap naar een grotere of mooiere woning heel aantrekkelijk, omdat de maandlasten door de lage rente gelijk zijn aan die van het oude huis.

TV Enschede FM sprak met makelaar Gerard Huften. Beluister het fragment hier.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

http://www.tvenschedefm.nl/

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1607 stemmen