Volledig scherm
Jouma Alhussein woont sinds drie maanden in een sociale huurwoning in Enschede. © Emiel Muijderman

Vluchteling Jouma Alhussein (23) voelt zich veilig, maar eenzaam in Enschede

ENSCHEDE - Ze mogen hier veilig zijn, maar eenmaal in Nederland hebben vluchtelingen het lang niet altijd makkelijk. Het begin is eenzaam en de angst zit nog in de benen. Jouma Alhussein (23) uit Syrië vertelt over zijn eerste maanden in Enschede.

Het zou een normale lesdag moeten zijn voor Jouma Alhussein op de universiteit in zijn geboorteland. In plaats daarvan is hij nu duizenden kilometers verwijderd van z’n vrienden en familie en zit hij alleen in zijn woning aan de Oldenzaalsestraat in Enschede. Doorleven in de hel van Syrië of vluchten voor een betere toekomst. Dat was de keus die hij had. Hij koos begin vorig jaar voor het laatste en kwam naar Nederland. Jouma is inmiddels statushouder en heeft een verblijfsvergunning voor vijf jaar.

Eenzaam
De eerste maanden in Enschede zijn moeilijk en gaan gepaard met eenzaamheid en angst. Drie maanden woont hij nu in een sociale huurwoning. En hij heeft het er best naar z’n zin, maar voelt zich ook erg alleen. Op maandag- en donderdagochtend gaat hij naar het Praathuis in de bibliotheek om de Nederlandse taal te oefenen. De rest van de dagen slijt hij veelal thuis, voor de televisie.

Inburgeringscursus
Jouma popelt om - in september - met de inburgeringscursus te beginnen of aan de slag te gaan als vrijwilliger. Als hij maar niet thuis hoeft te zitten. „Ik wil graag andere mensen ontmoeten, want de hele dag in huis zitten: dat maakt je depressief”, zegt hij. Maar hoe kom je in contact met mensen als je enkel Arabisch spreekt. Het is een worsteling. „De taal leer je het best als je met mensen praat, ik ben alleen niet het type dat zomaar bij een vereniging binnenstapt. Die drempel is te hoog voor mij.”

Generaliseren
Mee mogen doen in de samenleving, dat wil Jouma nu het allerliefst. Dat niet iedereen hem, in het licht van de recente aanslagen, met open armen zal ontvangen begrijpt hij. „Ik snap de angst, maar mensen moeten niet generaliseren. Ik ben ook gevlucht voor de situatie in mijn land.”

Toekomst
Een terugkeer naar zijn vaderland zit er volgens hem niet spoedig in. „Hoewel ik heimwee heb, zie ik mijn toekomst wel in Nederland. Ik wil gaan leren voor elektriciën. En ik wil een bijdrage leveren aan de maatschappij. Iets terug doen voor wat ik hier heb gekegen.”

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1465 stemmen