Volledig scherm
© Christian van der Meij

Voertaal Arabisch op open dag azc in Hengelo

HENGELO/BORNE - De azc’s in Hengelo en Borne doen mee aan de landelijke open azc-dag.

Bewoners van de aanvullende opvanglocatie voor vluchtelingen (avo) aan de Havezatenlaan in Hengelo laten de bezoekers zien hoe ze leven en wonen.

Arabisch of Tigrinya
De belangstellenden worden tijdens hun bezoek aan de avo aangesproken in het Arabisch of Tigrinya, de taal die Eritreërs spreken. Ook doen de bezoekers mee aan een Arabische taalcursus. “Opzet is dat de bezoekers voelen hoe het is om te leven tussen mensen die je helemaal niet of niet goed kunt verstaan”, zegt José Scholten, coördinator van de open dag in Hengelo. „Als je niemand verstaat, voel je je verloren, dat is wat vluchtelingen meemaken.”

De medewerkers van het COA en vrijwilligers zijn erbij om te tolken voor de Nederlandse gasten.

Landelijk
Bijna honderd asielzoekerscentra in het land openen de deuren zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur. In Hengelo, dat twee aanvullende opvangcentra voor vluchtelingen heeft, wordt de open dag gehouden in de locatie aan de Havenzatenlaan. Dat gebeurt in samenwerking met de medewerkers van de coa en de bewoners van de locatie aan de Willemstraat. Ook in het azc in Azelo zijn belangstellenden welkom.

Er zijn rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Organisaties die werkzaam zijn in de azc’s vertellen over hun werkzaamheden in de asielprocedure: het opvangen en begeleiden van asielzoekers en vluchtelingen. In de avo’s in Hengelo verblijven nu 145 bewoners (Havezatenlaan) en 80, (Willemstraat). Eerder woonden er respectievelijk 250 en 130 vluchtelingen. In het azc in Azelo verblijven ongeveer 300 bewoners.

Live Voetbal

home logo Heracles AlmeloHER
27'
0-0
PSVPSV
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
2-0
FeyenoordFEY
away logo

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (11%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (80%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (9%)
35 stemmen