Volledig scherm
© Thinkstock

Voltallig parochiebestuur St. Jacobus in Enschede ontbonden

ENSCHEDE - Kardinaal Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht, heeft het voltallige bestuur van de parochie St. Jacobus de Meerdere in Enschede ontbonden. Daartoe behoort ook pastoor André Monninkhof in zijn rol als voorzitter van het parochiebestuur. De pastoor, die veel kritiek kreeg van vier van zijn vijf kerkbestuurders, blijft echter in tegenstelling tot zijn medebestuurders gewoon aan het werk. Hem is gevraagd met vicaris Ronald Vermeulen in Deventer op korte termijn kandidaten te zoeken voor een nieuw parochiebestuur.

De collectieve ontbinding van het Enschedese parochiebestuur door het bisdom is opnieuw een opmerkelijke stap in het conflict tussen de pastoor en zijn vicevoorzitter Guus Berkien, secretaris Trees Schaap, penningmeester Jacqueline Pastoor en het bestuurslid bouwzaken Wim Wijfjes. Zowel pastoor Monninkhof als de parochiebestuurders hebben de afgelopen maanden brieven geschreven aan de bisschop. De pastoor zegde het vertrouwen op in zijn bestuur, de bestuurders gaven aan geen vertrouwen meer te hebben in de pastoor.

Lees hier meer over het conflict.

Tactische oplossing
In een brief van eind vorige week schrijft kardinaal Eijk dat het wederzijds vertrouwen tussen pastoor en bestuur is ondermijnd. Maar Eijk ziet toch af van het ontslaan van individuele leden van het parochiebestuur. In plaats daarvan koos hij ervoor het bestuur in het geheel te ontbinden. Daarmee heeft Eijk vooral gekozen voor een tactische oplossing. Hij bedankt de kerkbestuurders voor hun 'grote inzet en toewijding' en verleent ze in zijn brief decharge en zelfs eervol ontslag. Hij concludeert dat er in het bestuur van de parochie een onwerkbare situatie is ontstaan.

Eén bestuurslid, Mark Eijssink (personeelszaken), heeft zich buiten de discussie gehouden en aangegeven te blijven. Bisschop Eijk vraagt hem om pastoor Monninkhof en vicaris Vermeulen te helpen met het zoeken van kandidaten voor een nieuw bestuur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (10%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (76%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (14%)
735 stemmen