Volledig scherm
© Lars Smook

Vrijspraak ex-neurloog Jansen Steur voor medisch falen definitief

DEN HAAG/ENSCHEDE - De vrijspraak van ex-neuroloog Jansen Steur voor zijn medisch falen is definitief. De Hoge Raad heeft dat dinsdagmiddag beslist. Daarmee is een eind gekomen aan deze geruchtmakende zaak, wat de grootste medische strafzaak van Nederland is gaan heten. De gedupeerde slachtoffers van de voormalig Enschedese neuroloog van het Medische Spectrum Twente reageren overwegend gelaten.

De uitkomst is geen verrassing. In maart dit jaar adviseerde de advocaat-generaal Geert Knigge al aan de Hoge Raad de vrijspraak niet te vernietigen. Zo’n advies wordt eigenlijk altijd overgenomen. De destijds aan medicijnen verslaafde arts verklaarde globaal tussen 1998 en eind 2003 talrijke patiënten ten onrechte ongeneeslijk ziek. Zij zouden lijden aan Parkinson, Alzheimer of MS. Voor die diagnoses ontbrak vaak gedegen medisch onderzoek.

Auto-ongeluk
Voorheen gold de arts als een vooraanstaand neuroloog, die behoorde tot de Nederlandse top. Na een auto-ongeluk ging het met hem bergafwaarts. Getuigen deskundigen spraken bij de rechtbank in Almelo over pseudo wetenschap en hap-snap diagnoses in de gewraakte periode en zeiden zich als arts te schamen voor het werk van Jansen Steur.

3 jaar cel
De rechtbank Almelo veroordeelde hem in 2014 tot 3 jaar cel voor zijn ingrijpende medische missers. In hoger beroep werd Jansen Steur echter door het Gerechtshof in Arnhem vrijgesproken. In tegenstelling tot ‘Almelo’ meende het Hof dat ‘opzet’ van de arts niet bewezen kon worden. Justitie stelde cassatie in en heeft dit nu verloren.

Te laat op gang
Cruciaal in de hele affaire lijkt dat de vervolging van de arts in 2009 te laat op gang is gekomen om hem met succes voor schuld aan zijn medisch falen te kunnen veroordelen. Aanvankelijk hield het ziekenhuis de zaak stil. Toen de doofpot open ging, met name door onthullingen in De Twentsche Courant Tubantia, heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo de zaak twee jaar lang op de plank laten liggen. Daarvoor is destijds excuus gemaakt aan de gedupeerde patiënten.

Grove schuld
Was de vervolging eerder ingesteld, dan was de kans groot geweest dat de ex-neuroloog wel veroordeeld zou zijn. Het Hof achtte in haar arrest vorig jaar de kans daarop aannemelijk en spreekt ook over ‘grove schuld’. "Hij is schromelijk tekort geschoten in zijn medisch handelen. Dat levert ook verwijtbaar gedrag op. Maar er zijn onvoldoende aanknopingspunten om opzet vast te stellen."

Verjaard
Maar toen het OM ging vervolgen waren de zogenaamde ‘schulddelicten’ dus net verjaard. Het OM kon hem toen alleen nog vervolgen voor opzet, wat een veel zwaardere bewijslast vereist. In tegenstelling tot Almelo vond het Hof die opzet bij de arts niet bewezen.

Uit beroep gezet
Voor zijn medisch falen is Jansen Steur door het Tuchtcollege voor altijd uit zijn beroep gezet. Er is zeker voor meer dan een miljoen aan schadeclaims uitgekeerd aan gedupeerde patiënten.

Voorwaardelijke celstraf
Jansen Steur is overigens wel tot zes maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld, met een proeftijd van twee jaar, voor verduistering van geld, diefstal en valsheid in geschrifte. Daartegen was geen hoger beroep ingesteld.

Live Voetbal

home logo De GraafschapGRA
18:30
FC EmmenEMM
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
19:45
VVV-VenloVVV
away logo
home logo AZAZ
19:45
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo AjaxAJA
20:45
VitesseVIT
away logo

poll

Kampioen FC Twente hoort thuis in de eredivisie

Kampioen FC Twente hoort thuis in de eredivisie

  • Absoluut. Qua historie en fans is het de vierde club van Nederland (75%)
  • Nee. Het voetbal is eredivisie-onwaardig (18%)
  • Voetbal? Ik kijk liever naar Mathieu van der Poel (8%)
1949 stemmen