Volledig scherm
Pastoor Andre Monninkhof

Vrijwilligers uiten zorgen over Enschedse pastoor Monninkhof in brief naar kardinaal

ENSCHEDE - Negen prominente vrijwilligers uit de geloofsgemeenschappen in de stad doen in een open brief, die onder meer is gericht aan kardinaal W. Eijk, de vicaris-generaal van het aartsbisdom Utrecht mr. Th. Hoogenboom en vicaris R. Cornelissen, hun beklag over pastoor André Monninkhof.

De pastoor zou nauwelijks een rol hebben gespeeld in het moeilijke proces van reorganisatie en sluiting van katholieke kerken in Enschede. In de brief nemen de vrijwilligers het op voor de bestuursleden Guus Berkien, Trees Schaap, Jacqueline Pastoor en Wim Wijfjes. Pastoor Monninkhof zegde eerder het vertrouwen op in deze bestuursleden en vroeg ontslag voor hen aan bij de bisschop.

Buiten schot
De vrijwilligers stellen vast dat de bestuursleden in het ingewikkelde reorganisatieproces alle kritiek en emoties moesten opvangen. De stadspastoor bleef buiten schot. De briefschrijvers nemen het hun pastoor vooral kwalijk dat hij op zondag 17 juli tijdens de kerkelijke vieringen een verklaring voorlas waarin hij niet repte over de verdiensten die de parochiebestuurders voor de parochie hebben gehad.

Waardering
De ondertekenaars van de brief daarentegen spreken hun waardering uit voor de wijze waarop de in diskrediet gebrachte bestuursleden hun taak oppakten. Ze zeggen zich verder zorgen te maken over de toekomst van de parochie en geven aan dat Monninkhof in hun ogen niet goed communiceert en niet luistert naar de adviezen van betrokken parochianen.

Vaticaan
De bestuursleden in kwestie is inmiddels eervol ontslag verleend door kardinaal Eijk. Zij laten het er zelf niet bij zitten en hebben onder meer een brief aan de nuntius, de ambassadeur van het Vaticaan in Nederland, gereed liggen voor verzending.

Pastoor Monninkhof onthoudt zich van commentaar. "Ik vind dat deze gesprekken intern gevoerd moeten worden."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (54%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (32%)
1628 stemmen