Volledig scherm

Waar is Wilbo Wierenga uit Hengelo?

HENGELO - Hij is al ruim twee jaar spoorloos, Wilbo Wierenga uit Hengelo. Sloeg hij op de vlucht voor schuldeisers? Niemand weet het. Zijn broer Ubo hoop boven alles dat hij veilig is.

28 mei 2014
Wilbo Wierenga wordt sinds woensdag 28 mei 2014 vermist. De Hengeloër (53) belt die avond na zijn bardienst bij voetbalclub Achilles'12 met zijn vriendin Yvonne uit Lisse. Hij klinkt verward, zegt dat hij wordt achtervolgd door de politie en moet onderduiken. Zij mocht niet naar zijn woning aan de M. A. de Ruyterstraat komen. "Hij was druk in zijn hoofd. Hij moet in paniek zijn geraakt", zegt Yvonne. Daarna wordt het stil. Hij is spoorloos verdwenen.

Medicijnen
Uit een reconstructie aan de hand van verklaringen van broer Ubo en vriendin Yvonne, blijkt dat hij vanaf januari dat jaar zijn medicijnen niet meer ophaalt bij de apotheek. Hij heeft ADHD en krijgt een Wajong-uitkering.
Wilbo verricht vrijwilligerswerk. Twee van de drie functies had hij kort voor zijn abrupte verdwijnen opgezegd. Alsof hij zijn vertrek had voorbereid. Alleen de bardienst bij Achilles houdt hij aan.
Het is bekend dat Wilbo een forse creditcardschuld had. De maatschappij laat in 2012 executoriaal beslag leggen op zijn woning. Dat beslag loopt nog steeds, blijkt uit gegevens van het kadaster. Volgens zijn broer zijn er meer schuldeisers. Is Wilbo voor hen op de loop? Niemand weet het.

29 mei 2014
Op 29 mei krijgt vriendin Yvonne geen contact meer met hem. De politie gaat Wilbo's woning binnen. De huissleutels liggen er nog. Wilbo is, zo blijkt, vertrokken met zijn paspoort, een nieuw aangevraagde bankpas en mogelijk een laptop. In huis is het een puinhoop. De politie stelt zijn DNA veilig. Ubo belt intussen met ziekenhuizen, klinieken, huisartsen, het Leger des Heils, en zoekt steun bij het tv-programma Tros Vermist.


De woning van Wilbo Wierenga. Fotograaf: Frans Nikkels

Juni 2014
Half juli hoort Ubo dat Wilbo in de tweede week van juni door de Duitse politie uit een door hem gekraakte caravan is gezet. Dat gebeurt op camping Wilsumer Berge in Uelsen, net over de grens bij Mander. Dan hoort Ubo ook van de politie dat Wilbo op de dag van zijn verdwijning een bedrag heeft gepind, voldoende om 2 tot 3 weken van te leven.

Augustus 2014
Begin augustus zoekt Yvonne met een vriendin in het grensgebied naar Wilbo. Ze hangen overal posters op met zijn portret. Zijn dochter en mensen van Achilles'12 zijn dan ook op zoek naar hem. Vanuit de familie worden kloosterlingen benaderd in de grensregio met de vraag of ze Wilbo hebben gezien. Allemaal vergeefs.

7 oktober 2014
Op 7 oktober, na de eerste uitzending van Tros Vermist, melden 'getuigen' dat hij in Haaksbergen en Münster is gezien. Er is veel ruis. Zo zou hij in een druivenp lukkerij werken. Iemand meent hem in een vliegtuig te hebben gezien. "Het meest concreet was Münster", zegt Ubo. Hij zou bij de Dom zijn geweest en in het lokale Kaufhaus. Een nadere speuractie van Tros Vermist levert niets op.

November 2014
Dan melden mensen dat ze Wilbo in november opnieuw in Münster hebben gesignaleerd. Een neef zou hem zelfs net voor de kerst hebben gezien in het Kaufhaus. Hij wilde een foto maken, maar Wilbo draaide zich om, zodat hij alleen van achteren op de foto staat. Ubo durft niet met zekerheid te zeggen dat het zijn broer is. Yvonne weet het wel zeker. "Het was Wilbo." Intussen melden meer schuldeisers zich bij broer Ubo. Die aanvaardt echter geen aansprakelijkheid.
Daarna is er radiostilte. Wilbo wordt nergens meer gezien. Ubo zoekt contact met Slachtofferhulp Nederland voor juridische ondersteuning in zijn strijd tegen Wilbo's schuldeisers, die hem nu geregeld bellen en verzoeken te betalen. Medio 2015 hoort Ubo dat zijn broer wordt uitgeschreven bij de burgerlijke stand in Hengelo.


​Broer Ubo Wierenga. Fotograaf familie Wierenga

Volledig scherm

Juli 2015
In juli krijgt Ubo telefoon van de politie in Enschede. Wilbo is door de Zwitserse douane gecontroleerd in de trein van Basel naar Venetië. Hij leeft dus nog, een jaar na zijn vermissing. Zijn paspoort is dan weliswaar een jaar verlopen, maar dat wordt door de Zwitsers niet als een probleem gezien. "Ik hoorde dat hij er goed uitzag en dat het goed met hem ging. Wilbo kan zich goed uitdrukken, ook in het Duits. Ze hebben hem toen laten gaan."
Daarna werd hij uit het register van vermisten geschrapt, want hij was boven water gekomen. Ubo: "Kennelijk denken de instanties dat hij aan het feestvieren is. Ik zit met zoveel vragen. Waarom hebben ze hem niet even vastgehouden, zodat ik met hem kon praten? Maar we waren ook opgelucht. Hij leefde tenminste."
Op feestdagen en verjaardagen stuurt de familie sms'jes naar Wilbo. Hij reageert nergens op.

Wat nu?
De vraag is: wat nu? Heeft hij het recht om niet gevonden te willen worden? "Dat recht heeft hij", zegt Ubo. "Als ik maar weet dat hij veilig is, dan heb ik rust. Dan kunnen we ook even overleggen hoe we dingen moeten aanpakken. De koopwoning, de schulden, kijken hoe we dat regelen." Ubo gaat ervan uit dat hij leeft. "De onzekerheid knaagt aan ons. We zijn zo radeloos geweest en nog. Niet voor niets. Wij houden van hem", zegt hij. "Een paar maanden geleden stonden hier agenten aan de deur. Je denkt; oh nee, die komen om te vertellen dat er iets vreselijks is gebeurd met Wilbo. Maar er was ingebroken in de buurt. Of wij iets gezien hadden. Dan slaat je hart over."
Vriendin Yvonne had vijf jaar een relatie met Wilbo. Ze pakt intussen haar eigen leven weer op. "Je denkt dat je iemand kent, dat je alles weet van die persoon. Niet dus."

Volledig scherm
Wilbo Wierenga, ruim twee jaar vermist © Thinkstock

poll

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

  • Douane moet meer en beter controleren (16%)
  • Eigen schuld, kopers willen toch goedekope producten (53%)
  • Online opsporing uitbreiden, handelaren zwaar straffen (32%)
38 stemmen