Volledig scherm
Een naaktkat in het Hengelose kattencafé Katdeau aan de Anninksweg. Volgens een ruwe schatting lopen er tussen de 12.000 en 15.000 katten rond in Hengelo. © Frans Nikkels

Waarom wel hondenbelasting en geen kattenbelasting?

HENGELO - Menig zandbak ligt vol kattendrollen maar laat je hond poepen op diezelfde speelplek zonder het op te ruimen, dan kost dat in Hengelo 149 euro. Hondenbezitters vinden het niet heffen van kattenbelasting doorgaans zeer onrechtvaardig.

Bij de gemeente Hengelo kunnen ze zich die gedachte goed voorstellen. Maar helaas staan in de Algemene Plaatselijke Verordening geen regels voor loslopende katten en bestaat er ook geen kattenbelasting. Een gemeente kan geen regels opstellen voor kattenoverlast omdat ze alleen op openbaar gebied die regels kan handhaven. „Overlast door katten vindt vooral plaats op particulier terrein, zoals tuinen. Dat zijn geen openbare gebieden. Bovendien loopt er buiten bij de kat meestal geen baasje, waardoor het veel moeilijker te achterhalen is van wie de kat is”, zegt een woordvoerder.

Retour
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) stelde vorig jaar hardop de vraag: waarom geen belasting voor een kat en wel voor een hond? Terwijl, zo zegt hij, de hondenoverlast duidelijk op zijn retour is omdat steeds meer mensen de hondendrollen opruimen. Bij de herziening van de gemeentewet wil hij de kwestie aankaarten.

Schatting
Mocht het zo ver komen, dan is interessant om te weten hoeveel katten er rondlopen in Hengelo. Lastig om te achterhalen, want ze staan nergens geregistreerd. Volgens brancheorganisatie Dibevo zijn er bijna twee keer meer katten dan honden. Een gepensioneerd dierenarts maakt op verzoek van de krant een rekensom. In Hengelo 6100 honden belasting betaald. Dat betekent dat er zeker 8000 zijn in Hengelo, want niet iedereen geeft zijn hond op. Ook hij denkt dat er veel meer, bijna twee keer meer katten zijn dan honden. Een ruwe schatting: Hengelo telt tussen 12.000 en 15.000 katten. Als al die katten worden aangeslagen, levert dat de gemeente minstens negen ton op. Meer dan genoeg om de zandbakken schoon te maken.

Poll

Veel commentaar op ‘hysterische’ puntenverdeelster Emma Wortelboer

Veel commentaar op ‘hysterische’ puntenverdeelster Emma Wortelboer

  • Wat een gezeur! Haar enthousiasme werkte juist aanstekelijk (33%)
  • Terecht, haar gedrag was niet professioneel (49%)
  • Jammer dat dit afleidt van de geweldige prestatie van Duncan (18%)
9673 stemmen