Volledig scherm
© Marieke Bakker

Wachten op duidelijkheid opvullen zoutcavernes in Hengelo

HENGELO - Na de zomer wil AkzoNobel een informatie-avond houden over het opvullen van de zoutcavernes. De gemeenten Hengelo en Enschede willen daarnaast een eigen ‘technische sessie’ houden met de woordvoerders in de gemeenteraden 'om de stabilisatie en het gebruik van zoutcavernes in een breder perspectief te plaatsen'.

Sinds 1933 wordt door AkzoNobel zout gewonnen uit de Twentse ondergrond. Op een diepte van 300 tot 450 meter zijn holle ruimtes, zogenoemde cavernes, ontstaan. In een toelichting van het Hengelose college van B en W die naar de gemeenteraad is gestuurd staat: ‘Zoals u weet zijn er 63 cavernes die voor 1980 zijn ontstaan en die door de toenmalige winningswijze potentieel instabiel zijn.’ Die zijn met name in het gebied tussen Enschede en Hengelo.

Geen urgentie
AkzoNobel heeft eind 2015 aangegeven dat er ‘op dit moment geen urgentie is om de lege zoutcavernes te vullen.’ Voor de langere termijn is het probleem niet opgelost.
De stichting Stop Afvalwater Twente bood onlangs aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken 25.000 handtekeningen aan tegen het injecteren van afvalwater in de cavernes. Het water is afkomstig van de oliewinning bij Schoonebeek. Met het aanbieden van zoveel handtekeningen is volgens mede-initiatiefnemer Freddy Mensink uit Ootmarsum duidelijk dat het injecteren niet door kan gaan.
De stichting heeft met de handtekeningen duidelijk willen maken dat er geen maatschappelijke draagvlak is voor het injecteren van afvalwater in oude gasvelden in Twente.

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (17%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (50%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (33%)
897 stemmen