Volledig scherm
© Airforce Festival

Wat als het niet doorgaat? & 3 andere vragen over Airforce Festival

Gaat het Airforce festival op vliegbasis Twenthe komende zaterdag door of niet? Donderdag valt de beslissing bij de rechtbank in Zwolle. 10.000 bezoekers wachten ondertussen in spanning af.

4 vragen over het geschil tussen vergunningverstrekker gemeente Enschede en stichtingen Lonnekerberg en Landschap Overijssel. 

1. Kunnen die vleermuizen echt niet tegen een dagje herrie?

Nee, zeggen de stichtingen die het kort geding aanspannen. Uit een verkennend onderzoek voor Landschap Overijssel uit 2015 blijkt dat er 11 vleermuissoorten - waarvan 6 bedreigd en zeldzaam - te vinden zijn op de Lonnekerberg. Vooral de combinatie van de Bechsteins vleermuis, vale vleermuis en de Brandts vleermuis is uniek: alleen in Zuid-Limburg is zo'n combinatie aangetoond.

Volgens de Stichting Lonnekerberg maken de vleermuizen bovendien gebruik van een vliegroute langs het evenemententerrein. "Grote evenementen kunnen hierin grote verstoring met zich meebrengen", aldus de stichting.

2. Wat gebeurt er als het niet doorgaat?

Dan zit de organisatie met een groot probleem. "Ten tijde van de uitspraak donderdagmiddag is de opbouw zo goed als klaar. Als die negatief voor ons uitvalt? Dan gaan we beginnen met de afbouw", zegt organisator Van Oosterbaan.

De impact hiervan is enorm. "Er zijn veel hotels geboekt, mensen hebben bussen geregeld vanuit heel Nederland. En zie al die internationale artiesten op zo'n korte termijn maar eens te bereiken."

De organiserende partij – Absolutely Fresh – heeft inmiddels de nodige ervaring met onvoorziene problemen. Zo werd tijdens Koningsdag 2009 in Enschede een heel programma vol festiviteiten op het laatste moment afgelast vanwege de aanslag in Apeldoorn. Afrojack stond toen al klaar achter de schermen in Enschede… “Daar hebben we leergeld voor betaald, zijn ook verzekerd voor onvoorziene problemen. Maar dit is wel weer een geval apart, omdat de vergunning wel is verstrekt.”

Van Oosterbaan verzekert dat bezoekers het geld van hun al betaalde entreekaartje terug krijgen. “Als het zover komt zullen we met een plan komen, met een optie voor geld terug en eentje om bijvoorbeeld tickets om te boeken voor een ander evenement. Bezoekers mogen in ieder geval nooit de dupe worden van dit probleem.”

3. Waarom is de vergunning voor het hardcore-feest met 10.000 bezoekers zo laat afgegeven?

Vorige week dinsdag, op 26 juli, werd de vergunning verstrekt voor het festival , dat tien dagen later al plaats heeft. De Stichting Lonnekerberg had een maand eerder het Enschedese gemeentebestuur al gewaarschuwd voor de gevolgen van die verstrekking.

Toch is het volgens Anke Olthuis, teamleider bouw en milieu van de gemeente, niet vreemd dat de vergunning zo laat kwam. "Wij zouden ook graag zien dat het eerder lukt, maar vaak kan dat niet." Een aanvraag voor een evenementenvergunning moet tien weken vooraf worden ingediend. "Maar deze is dan nog incompleet. Daarna overleggen we met alle partijen als organisatoren, politie en brandweer, om aan alle regels te kunnen voldoen. Dat kan even duren."

4. Aan welke regels moet zo'n festival voldoen?

"Dat zijn er teveel om op te noemen", zegt Olthuis. "Over geluid en licht, maar ook veiligheid. Ze zijn allemaal nagelopen en aan alle eisen is voldaan."

Er zijn ook voorschriften ten aanzien van de natuur. Ook daarmee is volgens de gemeente rekening gehouden. "Op het terrein komt bijvoorbeeld alleen maar vleermuisvriendelijke verlichting te hangen. Dat is verlichting die niet omhoog schijnt, maar van de dieren af. Ook met de opstelling van podia is rekening gehouden, het geluid klinkt niet richting de vleermuizen." Volgens Olthuis blijkt uit een speciaal onderzoek dat het festival geen overlast voor de dieren veroorzaakt.

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (54%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (32%)
1632 stemmen