Volledig scherm

Wat deed bakker Jaspers Focks uit Enschede in zijn laatste uren?

ENSCHEDE - Hoe zagen de laatste uren van Alex Jaspers Focks (50) eruit, voordat hij in zijn bakkerij aan de Perikweg 27 werd vermoord? Die vraag wil de politie een week nadat de robuuste ondernemer werd gevonden, tijdens een passantenonderzoek, beantwoord krijgen.

„We proberen gaten in de tijdlijn zo scherp mogelijk dicht te krijgen’’, zegt Erik Oude Engberink, coördinator opsporingsexpertise van het rechercheteam Botswana.

900 passanten 
Met drie koppels van een agent en een rechercheur in burger wordt gepost aan de drukke woonstraat richting de Alphatoren en het centrum. Iedereen die voorbijkomt, wordt gevraagd naar eventuele bijzonderheden. Van de postbode tot een shoppende moeder met kinderwagen. „We verwachten hetzelfde verkeer als een week geleden door op hetzelfde tijdstip onderzoek te doen”, zegt politievoorlichtster Chantal Westerhoff. Van de brandweer is een commando-container geleend als mobiele verhoorpost en opwarmplek. In totaal praat de politie met negenhonderd passanten. Met tien personen staat nog een getuigenverhoor gepland.

Overdag
Vastgesteld is dat Jaspers Focks overdag zijn brood bakte, niet voor dag en dauw of ’s nachts. „Hij hoefde de wekker niet te zetten.” Het slachtoffer werkte veelal met afbakproducten. Hij leverde aan horecazaken in de stad en aan zijn eigen bakkerij-winkel aan de Lipperkerkstraat. In die zaak had de vrijgezel een meisje aan het werk. Zijn zus sprong regelmatig bij.

Avonduren
Onderzocht wordt wat hij in de avonduren deed, behalve bestellingen rondbrengen. Hij had een Chrysler Voyager. Gevraagd wordt wie verder in de donkerblauwe Amerikaan met het kenteken 73-BD-BZ reden. Er worden flyers uitgedeeld met een portret van het slachtoffer en met contactgegevens. De recherche houdt alle opties open: van een overlopen overvaller, zakelijke trammelant en schulden tot ruzie in de privésfeer. „We houden het onderzoek heel breed.”

poll

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

  • Douane moet meer en beter controleren (16%)
  • Eigen schuld, kopers willen toch goedekope producten (53%)
  • Online opsporing uitbreiden, handelaren zwaar straffen (32%)
38 stemmen