'Wateroverlast ook zaak van gemeente'
ENSCHEDE/OLDENZAAL - De oproep van De Twentsche Courant Tubantia om grondwateroverlast te melden heeft honderden reacties uit heel Twente opgeleverd. Dr. Frans van de Ven, hoofddocent stedelijk water aan de Technische Universiteit Delft, vindt dat gemeenten zich niet afzijdig kunnen houden van de problemen.
Wettelijk zijn gemeenten alleen verantwoordelijk voor wateroverlast in het openbare gebied. Particulieren moeten de problemen op eigen terrein oplossen. „Voor het oplossen van het probleem van water in kruipruimten kan de burger echter niet zonder hulp van de gemeente. De burger kan een drainage rond de woning aanleggen, maar moet wel ergens met het overtollige water naartoe kunnen”, aldus Van de Ven. „De gemeente zou bij hoge nood de mogelijkheid kunnen bieden het water naar het riool te loodsen.”
Reacties
Een online-enquête op de site van De Twentsche Courant Tubantia leverde vanuit Enschede 750 reacties op, vanuit Hengelo 223 en vanuit Almelo ruim 70. Uit Noordoost-Twente klaagden meer dan 230 burgers over wateroverlast. Uit de reacties blijkt dat inwoners soms forse bedragen investeren in het bestrijden van grondwateroverlast.
Grondwaterdeskundige Frans van de Ven is overigens niet verbaasd over de vele honderden klachten die bij de redacties van De Twentsche Courant Tubantia binnenkomen over wateroverlast. „Het is natuurlijk de natste periode van het jaar. De overlast zal nu groter zijn dan in september. Maar wateroverlast in stedelijk gebied doet zich overal voor. Begin van deze eeuw kwamen landelijk vele tienduizenden meldingen per jaar binnen. Dat is wel minder geworden, doordat diverse gemeenten extra maatregelen hebben genomen.”
Oorzaken verschillen
Van de Ven is universitair hoofddocent stedelijk water aan de faculteit civiele techniek van de TU Delft en teamleider bij Deltares, het kennisinstituut op gebied van waterbeheer. De oorzaken van wateroverlast verschillen volgens hem erg, soms zelfs binnen dezelfde gemeente. ,,Het kan te maken hebben met de lage ligging van een stad of wijk, de ondergrond en zoals in Twente wellicht ook met het verdwijnen van fabrieken die in het verleden veel water oppompten.”
Riolering
Veel mensen geven aan dat de problemen zijn ontstaan nadat de riolering in hun straat is vervangen. De oude rioolbuizen waren poreus, waardoor een deel van het grondwater hierdoor werd afgevoerd. Die reacties komt Van de Ven bekend voor. ,,Die oude rioolbuizen waren vijftig jaar geleden nog waterdicht, zoals het hoort. Want je wilt er liever niet het grondwater mee afvoeren richting waterzuivering. Veel gemeenten hebben er wel voor gekozen om bij vervanging van de riolering drainagebuizen er naast te leggen. Dat maakt het ook gemakkelijker voor burgers om overtollig water van hun eigen perceel af te laten vloeien.”
Gezondheid
Uit de reacties van lezers blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over hun gezondheid. Zo is er in veel huizen met grondwateroverlast sprake van schimmelvorming in de kruipruimte of elders in de woning. Er zijn in Enschede veertig lezers die denken dat ademhalingsklachten de oorzaak kunnen zijn van de grondwateroverlast en nog eens 26 mensen klagen over hoestbuien en chronische verkoudheid. Volgens het RIVM is het lastig een verband aan te tonen tussen vocht en gezondheidseffecten. „Al zijn er aanwijzingen voor een samenhang tussen vocht en gezondheidseffecten, zoals het ontwikkelen en verergeren van astma, klachten als keelpijn, niezen en een verstopte neus, hoesten, piepende ademhaling, benauwdheid en infecties van de luchtwegen bij kinderen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAngela Kijkt TV
Irene Moors is het bewijs dat je na 25 jaar als tv-ster gewoon aan de kant wordt gezet
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv. -
Europese dieselauto’s stoten te veel stikstof uit
Veel dieselauto’s in Europa stoten te hoge hoeveelheden stikstof uit. Dat blijkt uit een overkoepelende beoordeling van testen en onderzoeken van de afgelopen jaren, die is uitgevoerd door de Amerikaanse ngo International Council on Clean Transportation (ICCT). -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
Zangeres Laura Pausini getrouwd met muzikant Paolo Carta
Laura Pausini is getrouwd met Paolo Carta, zo deelt de zangeres woensdag op Instagram. De 48-jarige Italiaanse heeft sinds 2005 een relatie met de tien jaar oudere muzikant. Samen kregen zij in 2013 dochter Paola. -
-
-
PREMIUM
Ramadan zwaar? Met deze praktische tips kom je makkelijker de dag door: ‘Goede planning kan helpen’
Vandaag is de ramadan begonnen. ‘S nachts stonden moslims op voor de maaltijd die geconsumeerd wordt voordat het vasten begint. Vanavond, stipt om 19:06 uur, mogen zij weer aan tafel. Tot die tijd mogen ze niet eten, niet drinken (ook geen water), en geen geslachtsgemeenschap hebben. Hoe beleven moslims deze vastenmaand? Een aantal van hen deelt hun tips!Rotterdam -
PREMIUMColumn
Dat hij die taart kreeg was een van de mooiste momenten van zijn leven, vooral omdat ik voor hém had gekozen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.