Volledig scherm
Wateroverlast is ook in Noordoost-Twente een groot probleem, zo bleek de afgelopen week uit de meer dan 230 reacties. © Carlo ter Ellen

'Wateroverlast ook zaak van gemeente'

ENSCHEDE/OLDENZAAL - De oproep van De Twentsche Courant Tubantia om grondwateroverlast te melden heeft honderden reacties uit heel Twente opgeleverd. Dr. Frans van de Ven, hoofddocent stedelijk water aan de Technische Universiteit Delft, vindt dat gemeenten zich niet afzijdig kunnen houden van de problemen.
 

Wettelijk zijn gemeenten alleen verantwoordelijk voor wateroverlast in het openbare gebied. Particulieren moeten de problemen op eigen terrein oplossen. „Voor het oplossen van het probleem van water in kruipruimten kan de burger echter niet zonder hulp van de gemeente. De burger kan een drainage rond de woning aanleggen, maar moet wel ergens met het overtollige water naartoe kunnen”, aldus Van de Ven. „De gemeente zou bij hoge nood de mogelijkheid kunnen bieden het water naar het riool te loodsen.”

Reacties
Een online-enquête op de site van De Twentsche Courant Tubantia leverde vanuit Enschede 750 reacties op, vanuit Hengelo 223 en vanuit Almelo ruim 70. Uit Noordoost-Twente klaagden meer dan 230 burgers over wateroverlast. Uit de reacties blijkt dat inwoners soms forse bedragen investeren in het bestrijden van grondwateroverlast.
Grondwaterdeskundige Frans van de Ven is overigens niet verbaasd over de vele honderden klachten die bij de redacties van De Twentsche Courant Tubantia binnenkomen over wateroverlast. „Het is natuurlijk de natste periode van het jaar. De overlast zal nu groter zijn dan in september. Maar wateroverlast in stedelijk gebied doet zich overal voor. Begin van deze eeuw kwamen landelijk vele tienduizenden meldingen per jaar binnen. Dat is wel minder geworden, doordat diverse gemeenten extra maatregelen hebben genomen.”

Oorzaken verschillen
Van de Ven is universitair hoofddocent stedelijk water aan de faculteit civiele techniek van de TU Delft en teamleider bij Deltares, het kennisinstituut op gebied van waterbeheer. De oorzaken van wateroverlast verschillen volgens hem erg, soms zelfs binnen dezelfde gemeente. ,,Het kan te maken hebben met de lage ligging van een stad of wijk, de ondergrond en zoals in Twente wellicht ook met het verdwijnen van fabrieken die in het verleden veel water oppompten.”

Riolering
Veel mensen geven aan dat de problemen zijn ontstaan nadat de riolering in hun straat is vervangen. De oude rioolbuizen waren poreus, waardoor een deel van het grondwater hierdoor werd afgevoerd. Die reacties komt Van de Ven bekend voor. ,,Die oude rioolbuizen waren vijftig jaar geleden nog waterdicht, zoals het hoort. Want je wilt er liever niet het grondwater mee afvoeren richting waterzuivering. Veel gemeenten hebben er wel voor gekozen om bij vervanging van de riolering drainagebuizen er naast te leggen. Dat maakt het ook gemakkelijker voor burgers om overtollig water van hun eigen perceel af te laten vloeien.”

Gezondheid
Uit de reacties van lezers blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over hun gezondheid. Zo is er in veel huizen met grondwateroverlast sprake van schimmelvorming in de kruipruimte of elders in de woning. Er zijn in Enschede veertig lezers die denken dat ademhalingsklachten de oorzaak kunnen zijn van de grondwateroverlast en nog eens 26 mensen klagen over hoestbuien en chronische verkoudheid. Volgens het RIVM is het lastig een verband aan te tonen tussen vocht en gezondheidseffecten. „Al zijn er aanwijzingen voor een samenhang tussen vocht en gezondheidseffecten, zoals het ontwikkelen en verergeren van astma, klachten als keelpijn, niezen en een verstopte neus, hoesten, piepende ademhaling, benauwdheid en infecties van de luchtwegen bij kinderen.” 

Poll

Twenterand wil nader onderzoek naar nachttrein Almelo-Hardenberg

Twenterand wil nader onderzoek naar nachttrein Almelo-Hardenberg

  • Goed initiatief, dit is goed voor de leefbaarheid (51%)
  • Zonde geld, wie maakt 's nachts nou gebruik van die verbinding? (19%)
  • Zorg eerst eens voor de nachttrein tussen Enschede en Zwolle (30%)
886 stemmen