Volledig scherm
© Bert Kamp

Week na overlijden zus krijgt Nijverdalse brief van kringloop 'uw spullen graag'

NIJVERDAL - De Nijverdalse Rikie Dommerholt (71) is intens verdrietig over het overlijden van haar zus Annie (83). En dan krijgt ze een brief van Kringloop Enschede. Die willen de spullen van haar zus wel komen halen. Dommerholt is geschokt, verdrietig, gekwetst. Boos ook. Het eerste woord dat haar te binnen schiet is: aasgieren.

„De brief kwam echt binnen een week, nadat de overlijdensadvertentie in de krant had gestaan. Je bent als familie in diepe rouw. Hoe respectloos kun je zijn? Het laatste waar je op zit te wachten, is een brief gestuurd uit winstbejag. Dit klinkt wel erg naar: de één zijn dood is de ander zijn brood.”

Aanbod
Kringloop Enschede is een van de drie kringloopwinkels in de stad. De gewraakte brief begint met een condoleance. Daarna volgt een aanbod. ‘We begrijpen dat er in deze moeilijke tijd veel op u af komt. Wij hopen u enigszins van dienst te kunnen zijn, via onze regionale ophaaldienst’.

Rikie Dommerholt: „Ik zie ze zo zitten met de krant op tafel, kijkend naar de rouwadvertenties. ‘Dat is een echtpaar, die hoeven we niet te schrijven. Oh, kijk: dat is een alleenstaande... die wel’. Ik word er weer verdrietig van als ik er aan denk.”

Klacht
Ze heeft een klacht ingediend bij de kringloopwinkel. Ze wil dat die stopt met zulke ‘kwetsende speuracties’ naar adresjes waar mogelijk wat te halen valt.

Rikie Dommerholt krijgt steun van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). „Rouwende families laat je met rust.” De BKN reageert dus afwijzend op de werkwijze van Kringloop Enschede.

Lijkenpikkerij
„Dit klinkt een beetje naar lijkenpikkerij”, zegt bestuurder Marcel van Goch, zelf eigenaar van vijf kringloopwarenhuizen. „Wij doen het niet en ik zou het onze leden ook absoluut afraden. Ik ken er ook geen die dat doet. Het is respectloos.”

Kringloop Enschede is niet aangesloten bij BKN. Maar eigenaar Willie de Leeuw heeft geen twijfel over zijn handelwijze. „Wij kunnen helpen als het nodig is.”

Live Voetbal

home logo AZAZ
EINDE
2-0
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (58%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (31%)
399 stemmen