Volledig scherm
© Annina Romita

Weesfiets zit bijna half jaar vast aan Hengelose glijbaan

HENGELO - Het is een treurig gezicht: in een speeltuintje aan de Willemstraat in het centrum van Hengelo staat al bijna een half jaar een damesfiets geparkeerd. Hij kan niet zo maar weg want de fiets is vastgeklonken aan de glijbaan met een ringslot.

Een echte sta-in-de-weg dus, voor kinderen die daar komen spelen. Sinds maart is door meerdere voorbijgangers aan de bel getrokken bij de gemeente. Of die fiets niet losgeknipt kon worden.

De fiets is al een tijdje bekend bij de gemeente, zegt een woordvoerster. „We zijn er een tijdje afgebleven omdat we dachten dat hij van iemand was. Hij staat niet geregistreerd als gestolen.” Gemeenten zijn aan strenge regels gebonden: ze mogen niet zo maar fietsen losknippen, alleen als ze een vluchtroute blokkeren of boven op een blindenstrook staan. De regels in Hengelo zijn onlangs wel aangepast: fietsen die 28 dagen onafgebroken ergens staan, mogen worden weggehaald.

Schadevergoeding
Als er geknipt gaat worden, moet de eigenaar vooraf worden gewaarschuwd, blijkt uit een uitspraak van de bestuursrechter in Utrecht. Een fietsster kreeg daar een schadevergoeding van duizend euro nadat de gemeente haar tweewieler zonder waarschuwing had losgeknipt. De fiets stond bij het centraal station, buiten de rekken maar stond er niet hinderlijk of gevaarlijk.

Label
Toevallig deze week worden in Hengelo fietswrakken en fout geparkeerde rijwielen voor en achter het centraal station gelabeld. De weesfiets aan de Willemstraat is in diezelfde actie ‘meegenomen’; er hangt inmiddels een label aan het stuur. Als de eigenaar, die dit voorjaar de fiets parkeerde tegen de glijbaan, alsnog komt opdagen, is de kans klein dat hij er nog staat. Weesfietsen- en wrakken worden naar erve ‘t Beukert aan de Deurningerstraat gebracht. Daar zijn ze binnen dertien weken nog op te halen, tegen betaling van 35 euro en op vertoon van de identiteitsbewijs. Komt er niemand, dan worden ze opgeknapt en verkocht. Of gaan ze naar het oud ijzer.

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (54%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (32%)
1614 stemmen