Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Weg geblokkeerd voor fietsers én rollatorrijders in Hengelo

HENGELO - Bewoners van het appartementencomplex O-kwadraat in Hengelo vroegen om een versperring, om fietsers van hun binnenterrein te weren. Nu kunnen ze er zelf niet meer door.

De opwinding onder fietsers was vorige week groot. Hun vaste route van de Oldenzaalsestraat naar de Paul Krugerstraat was ineens gebarricadeerd. En niet een beetje, maar helemaal. Fietsers, scooterrijders en ook de iets gezettere voetgangers: ze kunnen niet meer via het binnenplein van woonzorgcomplex O-kwadraat van en naar het centrum. Twee planken, vastgemaakt aan twee plantenbakken, blokkeren de doorgang.

Bijna-botsingen
De fietsers die het terrein over crossen, zijn de omwonenden al veel langer een doorn in het oog, vooral ook omdat het om eigen terrein gaat. Twee keer al zijn mensen aangereden en er waren bijna-botsingen tussen fietsende scholieren of scooterrijders en voetgangers. Dus was er al een paar keer overleg geweest met woningcorporatie Welbions, de eigenaar van de grond en de appartementen. In 2017 zou er een versperring komen.

Waarschuwing
Welbions besloot vanwege ‘een potje met geld’ met stoom en kokend water de route nu al af te sluiten. Zonder waarschuwing vooraf verschenen de planken en plantenbakken. Met als resultaat dat fietsers met succes worden geweerd. Maar de doorgang wordt ook meteen voor ouderen met een rollator en mensen in een rolstoel versperd. Veelal de mensen die in hetzelfde complex wonen.

Sluis
De bewonerscommissie van O-kwadraat kreeg meteen een aantal boze reacties. En dan niet alleen van fietsers die moeten omrijden, maar ook uit eigen kring. „Deze oplossing is een beetje overdone”, zegt bewoner Piet de Bekker. Een betere oplossing zou volgens hem een sluis zijn, zodat rollatorgebruikers er toch door kunnen. Jitse de Zeeuw van de bewonerscommissie vindt het jammer dat Welbions ‘zonder overleg’ de barricade heeft neergezet. Wat hem betreft is een bordje ‘eigen terrein’ voldoende.
Welbions geeft de fout toe. Het binnenplein moest op verzoek van bewoners fietsvrij worden gemaakt, ‘maar daar zijn we iets te enthousiast in geweest’, aldus een woordvoerster. De planken gaan nu weg, de bloembakken blijven.

Update woensdagmorgen:

De planken zijn weggehaald.

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (54%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (14%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (32%)
268 stemmen