Volledig scherm
De kelder van Guusje Beverdam aan de Steenbakkersweg. De laatste jaren loopt de kelder regelmatig onder water.

Wethouder Hengelo: bestrijden wateroverlast moet je samen doen

HENGELO - Bij wateroverlast in woningen in Hengelo zijn gemeente en eigenaar gezamenlijk aansprakelijk, vindt wethouder Marcel Elferink.        

Dat flink wat Hengeloërs last hebben van een ondergelopen kelder of een natte kruipruimte, is hem bekend. Maar dat er tot nu toe zo veel meldingen (inmiddels bijna tweehonderd) zijn binnengekomen bij de redactie van deze krant, dat verbaast wethouder Marcel Elferink wel een beetje. „Wij krijgen normaal gesproken vijf meldingen per jaar. We hebben er nu twintig meer, waarschijnlijk als gevolg van de publiciteit.”
Bewoner
Veel mensen die zich melden bij de krant vinden dat de gemeente verantwoordelijk is voor de hoge grondwaterstand. De Enschedese wethouder Hans van Agteren is daar vrij uitgesproken over: hij vindt dat een natte kelder de verantwoordelijkheid is van de bewoner.
Plicht
Elferink formuleert het anders: hij vindt de aanpak van hoog grondwater een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Kort samengevat: Als de gemeente iets doet aan grondwateroverlast, moet de eigenaar van het perceel dat ook doen. Elferink noemt als voorbeeld de waterproblemen rondom de Adamsweg en de Oude Postweg. "Daar zijn we samen met bewoners in gesprek over wat we daar kunnen doen. Wij als gemeente, maar ook zij als bewoners." Elferink noemt het een plicht van de gemeente om zorg te dragen voor een goede grondwaterstand. "Als wij de problemen voor onze inwoners kunnen verminderen, werken wij graag mee.”

Volledig scherm

Poll

Trein naar Berlijn blijft in elk scenario via Twente rijden

Trein naar Berlijn blijft in elk scenario via Twente rijden

  • Goed nieuws! Blij dat Twente deze stop kan houden (75%)
  • Hoe vaak reis je nou naar Berlijn? Liever goede verbindingen binnen Nederland (14%)
  • Nu de reistijd verder inkorten, 6,5 uur in een trein is erg lang (10%)
892 stemmen