Volledig scherm
De overlast moet door middel van een groepsverbod worden teruggedrongen © Carlo ter Ellen

Wijkagente Enschede: 'Bewoners moeten snel weer door park durven lopen'

ENSCHEDE - De overlast in en rond het Boerenkerkhof wordt duidelijker en hinderlijker. Dat zegt wijkagente Tessa Bekkenutte, werkzaam in het centrum van Enschede. "Er worden drugs gedeald, jongeren hangen op intimiderende wijze voor de ingang van het parkje en buurtbewoners klagen over alcoholgebruik."

Ze is dan ook blij dat de gemeente een groepsverbod voor het Boerenkerkhof heeft ingesteld. Dat betekent dat groepen van drie of meer personen door de politie kunnen worden verwijderd. "Dat is nodig ook", zegt Bekkenutte, "want we merken dat bewoners deze plek nu mijden. Dat is niet te accepteren." 

Ongure types
Uit gesprekken met omwonenden blijkt dat zij het 'tuig' in hun buurt spuugzat zijn. "Er hangen hier altijd ongure types rond, dag en nacht", zegt een van hen. "Laatst ben ik helemaal verrot gescholden toen ik mijn hond uitliet. Toen heb ik gelijk de politie gebeld. Maar toen de agenten er waren vluchtten die junkies snel weg."

Bassisschool
Ook directrice Antoinette Broekhof van basisschool Het Zeggelt, dat pal aan het parkje ligt, heeft zich bij de politie beklaagd. "We laten de jongste kinderen zelfs niet meer op het schoolplein spelen", zegt ze. "Je kunt de oudere leerlingen nog uitleggen wat ze moeten doen als ze ongewenste dingen zien, maar de kleintjes niet." Vanuit enkele lokalen van de school is de rotzooi in het park bovendien goed zichtbaar. "Wildplassen, het dealen van drugs: dat soort dingen. Dat kan echt niet bij een basisschool."

Groepsverbod
Wijkagent Bekkenutte is het daarmee eens. En volgens haar is een groepsverbod een goed instrument. "In het centrum merken we dat het bovenal een preventieve functie heeft. De mensen om wie het gaat weten namelijk dat ze niet welkom zijn en het risico lopen een bekeuring te krijgen."

Psychische nood
Volgens de wijkagente wordt de overlast veroorzaakt door ongeveer twintig personen met verschillende achtergronden. De meesten hebben problemen, zoals drank- of drugsverslaving en psychische nood. De wijkagente zegt de personen goed te kennen.

De politie hoopt op een snelle verbetering. "Overlast kun je nooit helemaal uitbannen in een stad als Enschede. Maar buurtbewoners moeten snel weer gewoon door het park durven lopen."

Volledig scherm
Wijkagente Tessa Bekkenutte © Carlo ter Ellen

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (18%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (47%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (34%)
330 stemmen