Volledig scherm
© TC Tubantia

Wijkraad Hasseler Es: zendmast 'vermommen' als boom

HENGELO - De voorgenomen plaatsing van een zendmast van KPN aan de Hasselerbaan plaatst de Hengelose gemeenteraad voor een dilemma. De wijkraad stelt nu voor om de mast te 'vermommen' als boom.


Telecombedrijf KPN wil een 40 meter hoge zendmast plaatsen aan de Hasselerbaan, ter hoogte van het Bartelinkslaantje. Dinsdagavond neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Worstelen

Hoe dat zal uitpakken valt nog niet te voorspellen. Op de laatste politieke markt, twee weken geleden, werd wel duidelijk dat alle fracties worstelen met het collegevoorstel.

De beoogde locatie, tegenover het kunstwerk van Evert Strobos, maakt deel uit van de hoofdgroenstructuur in de Hasseler Es. De wijkraad is van mening dat die niet aangetast mag worden.

Lelijk

Verder heeft de wijkraad ‘esthetische’ bezwaren. Rondom de mast komt een hoog hekwerk van 10 bij 10 meter. „Dat wordt een heel lelijk gezicht, het ontsiert de entree van wijk”, zei een bestuurslid van de wijkraad eerder in deze krant.

Op de laatste politieke markt bleek dat ook de raadsfracties allerminst gelukkig zijn met de voorgestelde locatie. Aan de andere kant is de gemeente verplicht te zorgen voor een goede telefonische bereikbaarheid in de wijk.

Geen alternatief

De meeste fracties waren er twee weken geleden nog niet uit. GroenLinks en BurgerBelangen hebben zich al wel expliciet uitgesproken tegen de voorgenomen locatie. Zij willen dat de gemeente samen met KPN nog eens goed kijkt naar mogelijke alternatieven. Maar volgens verantwoordelijk wethouder Marcel Elferink is er geen alternatief.

Ondertussen heeft de wijkraad zich bij de fracties gemeld met een opmerkelijke suggestie. Als die zendmast er onverhoopt toch komt, dan zou die moeten worden ‘vermomd’ als boom. Elders in het land zijn daar voorbeelden van, onder andere in de gemeente Bloemendaal. Daar staat een namaakdennenboom waarin een zendmast verborgen zit.

Motie

‘Wij zien deze alternatieve boom/zendmast als mogelijke uitweg voor het probleem dat de wijkbewoners hebben met de plaatsing van de zendmast in de hoofdgroenstructuur en met het vernielen van het aanzicht op de wijk vanaf de Hasselerbaan’, aldus de wijkraad. Het raadslid Leo Janssen (Lokaal-Hengelo) ziet dat idee wel ziten en overweegt morgenavond een motie daarover in te dienen.

KPN maakt nu nog gebruik van de mast op het dak van het appartementencomplex ’t Voskamp aan de Carl Muckstraat. Maar eigenaar Twinta, het vastgoedbedrijf van Carintreggeland, heeft het contract opgezegd.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2788 stemmen