Volledig scherm
De Hengelose woensdagmarkt: een gatenkaas. Daarom krijgt deze markt een meer compacte indeling. © Christian van der Meij

Woensdagmarkt in Hengelo wordt compacter

HENGELO Het valt tijdens deze vakantieweken wel érg op: de woensdagse warenmarkt is een gatenkaas. Overal zijn lege plekken.De oplossing: een compacte markt. Na de kermis komt-ie er. Het is vooral een kwestie van schuiven met kramen, meer ruimte voor de looppaden en flinke terrassen bij de vis- en frietkramen.

Want het ziet er niet uit, die leegstand. „Daar word je niet vrolijk van”, zegt marktmeester Annet ten Hoopen. Het indikken van de warenmarkt maakt het een stuk aantrekkelijker, legt ze uit. De kooplui zijn nu ook zover, en doen mee. Zo schuift poelier Martin Gevers, die de Telgenflat vlak voor z’n kraam heeft staan, een rij naar achteren. Hij heeft er geen moeite mee.

Vaste klanten

De vaste klanten zullen hem best weten te vinden nadat hij iets is opgeschoven. Die bezoekers worden gekoesterd. Het is een belangrijke groep, zegt hij. En dat vertellen al zijn collega’s. Neem groenten- en fruitman Willy Verdriet. „Ze hebben hun vaste loopje. Van de kaashandelaar naar de groenteman en dan naar de visboer. Als je tien meter opschuift, weten ze je niet meer te vinden.‘
 

Beleving

De groente- en fruitkraam van Tamara van Houten bevindt zich nu nog in de hoek vlakbij de Molenstraat. Ze verhuist in het kader van de compacte markt volgende maand naar de plek aan de zijde van de Brinkstraat, waar de kraam op zaterdag ook staat. Daar is ze blij mee. „Dat is veel praktischer. Tien jaar geleden, toen we hier kwamen, mochten we daar niet staan op woensdag.” Ook Van Houten juicht het plan voor een ‘ingedikte’ markt toe: „De gezellige beleving moet terug. Er zitten zoveel gaten in”, zegt ze.

Landelijke trend
Het is overigens geen exclusief Hengeloos verschijnsel, die gatenkaas. Marktmeester Ten Hoopen: „Ik zit in een landelijke club van marktmeesters, en daar praten we met enige regelmaat over de problematiek van die lege plekken. Het is een landelijke trend. Onze conclusie: het moet beter en strakker. We moeten de markt in elkaar drukken. Op die manier moet er meer belevenis komen.”
 

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (13%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (20%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
1245 stemmen