Volledig scherm
© George Nusmeijer

Woningbouwplannen op Leuriks en Twekkelerveld Enschede geschrapt

ENSCHEDE - Het kost bijna 8 miljoen euro, maar dat neemt de gemeente voor lief. Woningbouwplannen op Leuriks en in Twekkelerveld worden geschrapt, omdat ze niet meer aansluiten bij de doelen van de stad. De gemeente verwacht in drie jaar 22 miljoen aan extra kosten op bouwgrond.

Bouwplan Leuriks Oost telde 110 woningen in de driehoek Oostweg, Keppelerdijk en Gronausestraat. Het plan is in 2014 door de Raad van State vernietigd. Het college ziet geen andere keuze dan de grond nu af te boeken tot weiland. Dat kost 7 miljoen euro. De grond blijft in bezit, omdat de gemeente in de toekomst een kleinschaliger bouwplan niet uitsluit.

​Speelterrein
Bij het opknappen van winkelcentrum Twekkelerveld is met de ontwikkelaar afgesproken dat die in ruil voor gemaakte kosten woningen mochten bouwen aan de Voermanstraat en de Planetenbuurt. Daarvoor is nu weinig draagvlak, dus koopt de gemeente de grond voor 9 ton af. Aan de Voermanstraat komt nu een speelterrein.

​Extra kosten
Ook twee andere projecten waarin de gemeente grond heeft kosten geld. Er bestaan al lange tijd plannen om de Zuiderval, Enschedees belangrijkste invalsweg, aan weerszijden in te vullen met kantoren. De behoefte aan kantoren is echter afgenomen. Het plan moet worden aangepast richting woningbouw. Ook het oude Wegener-pand wordt in de plannen opgenomen. Extra kosten: 3,8 miljoen.

Flinke geldsom
Voor het bijstellen van kantoren en bedrijventerreinen reserveert de gemeente nog eens 3,9 miljoen euro. Inclusief extra rentelasten door andere wetgeving moet Enschede de komende drie jaar in totaal 22 miljoen euro uit het spaarpotje halen voor de grondexploitatie. Een flinke som geld, vindt ook het college, maar grond in de boeken laten staan en rente blijven betalen is geen optie. Alle woningbouwplannen zijn getoetst aan nieuwe eisen en wensen.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
3044 stemmen