Volledig scherm
© Charel van Tendeloo

ZGT wil gesprek met advocaat over chirurg Rakic

ALMELO - De Ziekenhuis Groep Twente wil een gesprek met letselschadespecialist Yme Drost over de klachten tegen hun inmiddels vertrokken chirurg Rakic. Drost zegt 33 meldingen te hebben van mogelijke fouten die de arts gemaakt zou hebben tijdens behandelingen.

Drost wil samen met de ZGT, met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo, en ‘een team van chirurgen’ een onderzoek laten doen naar die 33 dossiers. Het ziekenhuis heeft hierover nog geen standpunt ingenomen.

Verwijtbare fouten
Zoals eerder gemeld begint de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een tuchtzaak tegen de arts voor drie operaties waarin mogelijk verwijtbare fouten zijn gemaakt. Twee patiënten zijn kort na de ingreep overleden. De inspectie gaat ZGT ook een boete opleggen, omdat één calamiteit niet gemeld is. ZGT deed dat niet, omdat ze die kwestie niet als calamiteit had gezien, maar als een complicatie.

Zaken gemeld
Drost heeft in vier zaken betreffende de chirurg het ziekenhuis aansprakelijk gesteld, zegt ZGT. Die is in één zaak erkend, twee zijn er afgewezen. In de vierde kwestie loopt het onderzoek nog. Drost heeft ook elf andere zaken gemeld om de verjaringstermijn met vijf jaar te verlengen, aldus ZGT.

Aantal calamiteiten wijkt niet af
Het ziekenhuis ziet geen reden om die zaken bij voorbaat zelf te onderzoeken. „Dit gezien het feit dat onderzoeken naar eerdere dossiers destijds geen aanknopingspunten hadden om te twijfelen aan de bekwaamheid van de specialist. En ook in het IGZ-rapport dat onlangs verscheen, staat: De IGZ concludeert dat het percentage calamiteiten niet afwijkt van de (inter)nationale richtlijnen.”

Poll

Twenterand wil nader onderzoek naar nachttrein Almelo-Hardenberg

Twenterand wil nader onderzoek naar nachttrein Almelo-Hardenberg

  • Goed initiatief, dit is goed voor de leefbaarheid (51%)
  • Zonde geld, wie maakt 's nachts nou gebruik van die verbinding? (19%)
  • Zorg eerst eens voor de nachttrein tussen Enschede en Zwolle (30%)
884 stemmen