Volledig scherm

Zo schoon (of vies) zijn de toiletten in de Enschedese binnenstad

ENSCHEDE - De Twentsche Courant Tubantia heeft voor een serie verhalen het openbaar sanitair in de stad onder de loep genomen. Verslaggever Julia Henkel ging met haar twee kinderen op onderzoek uit in de binnenstad.

DOOR: JULIA HENKEL

'Ik moet plassen. Nu!' O jee. Dit is menens. Hooguit een paar minuten, dan kan dit kind het echt niet meer houden. Waar is het dichtsbijzijnde toilet? Dichtbij en schoon? Want: waar je je als ouder kunt redden met gehurk boven de pot of staand plassen, zoeken kinderen houvast. Bij voorkeur aan de toiletbril, met hun handen.

NS-station

"Iiiih, het stinkt", roepen de kinderen in koor. Geef ze eens ongelijk. 'Deze toiletten worden na gebruik automatisch gereinigd en gedesinfecteerd', staat op een bordje. Na elk gebruik wel te verstaan. Het is overduidelijk dat dit al enige tijd niet meer is gebeurd. In de toiletpot ligt veel gebruikt toiletpapier, de vloer is smerig. Hier wil je niet plassen, hier wil je niets aanraken. De tweede toiletruimte op het perron is al even onguur. Jammer, want in theorie is dit niet gek. Je gooit 50 cent in de deur en hebt een kwartier de tijd voor je boodschap. Voordat de volgende klant naar binnen mag, wordt de wc schoongemaakt. Dit systeem doet het even niet, zoveel is duidelijk.

Primark

Drie verdiepingen heeft de enorme winkel van de budgetmodeketen aan het Van Heekplein. Waar zou toch het toilet zijn? Op de informatieborden bij de roltrap staat het niet. Bij de klantenservice op de bovenste etage misschien? Toch maar even vragen. "Een klantentoilet hebben we niet." Duidelijk. We banen ons de lange weg naar beneden en staan weer buiten. Niemand moest echt plassen, gelukkig maar.

HEMA

De HEMA heeft haar nog: een dame die de gehele dag door de toiletten voor de klanten schoonhoudt en als tegenprestatie 40 cent vraagt. Het geld mag op een schoteltje worden gelegd. De ruimte oogt fris, met een haakje voor jas of tas en een afvalbak voor hygiëneartikelen. De toiletborstel is opgeborgen in een afgesloten bak. Aan de muur hangt een sproeier met toiletseatcleaner waarmee je de bril zelf kunt reinigen. Wel zo'n prettig idee. Ook wasbak en spiegel zijn schoon. Hier wordt regelmatig een doekje overheen gehaald, dat is goed te zien.

MediaMarkt

De MediaMarkt heeft een klantentoilet bij de serviceafdeling, buiten de kassa's. Wie 50 cent in de deur gooit, mag naar binnen. Het zeer ruime toilethok is ook bedoeld voor rolstoelgebruikers. Een pompje aan de muur verspreidt een indringend parfum, dat de penetrante wc-geur toch niet helemaal overstemt. Hoe schoon is het hier? Lastig te zeggen. Het lijkt niet heel vies en het voldoet. Niet meer en niet minder.

Klanderij

Volledig scherm

Vendor Public Washrooms in de Klanderij werkt zoals steeds meer toiletten langs de snelweg. Je betaalt 70 cent en krijgt een waardebon die kan worden ingewisseld bij een aantal zaken in het winkelcentrum. Luxe materialen en rustgevende achtergrondmuziek moeten van het toiletbezoek een bijzondere beleving maken. Over de toiletbril zit een plastic hoes, die na elke gebruiker automatisch wordt vervangen. Helaas, tijdens ons bezoek is het plastic vastgelopen. Dit toiletbezoek voelt ineens veel minder fris.

Van Heekplein

Bij de ingang van de parkeergarage onder het Van Heekplein zitten de enige echt openbare wc's van het centrum. Een toiletbezoek kost 20 cent, de toegang tot de urinoirs bij de mannen is gratis. "Mooi", vinden de kinderen het blauwe licht dat drugsgebruik moet tegengaan. De toiletten zijn eenvoudig, maar ogen redelijk schoon. Op de vieze bruine streep na die een voorganger heeft achtergelaten op de bril. Misschien is dit wel de belangrijkste les: een openbaar toilet is zo schoon als de gebruiker het zelf achterlaat.

Volledig scherm

Beeld: Reinier van Willigen, Lars Smook, Frans Nikkels

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Volledig scherm
© Lars Smook

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (36%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
795 stemmen