Volledig scherm
© Lars Smook

Zorg in Hengelo leunt op vakantiewerkers

Honderden jonge mensen zijn in de zomervakantie aan de slag in een woonzorgcentrum of werken als huishoudelijke hulp in de thuiszorg.  

Studenten worden ingezet ter ondersteuning van de verzorgenden in de woonzorgcentra of en nemen het werk over van huishoudelijke hulpen die met vakantie zijn.

Carint Reggeland zijn totaal 375 vakantiemedewerkers aan de slag. Ze verlenen aanvullende diensten in de verpleeghuizen en woonzorgcentra en vervangen daarmee de vrijwilligers en mantelzorgers die nu met vakantie zijn.

“Het werk van de verzorgenden en verpleegkundigen die met vakantie zijn, wordt zoveel mogelijk overgenomen door collega’s die extra diensten draaien in de vakantie. De vakantiewerkers, zorgen voor de extra ondersteuning”, zegt Anne Hampsink, wijkmanager Hengelo zuid van Carint Reggeland.

Waardevol

“De bijdrage van de vakantiewerkers is waardevol. Ze helpen bij het koffieschenken, het aan- en uitkleden van bewoners en maken een praatje met ze. Ze zijn de extra handen aan het bed. Normaal zorgen vrijwilligers en mantelzorgers deze extra ondersteuning. Zo houden we voldoende handen aan het bed in deze tijd van bezuinigingen op de zorg. Tot nu toe lukt ons dat, mede doordat we gesnoeid hebben in het personeel dat zich bezig houdt met andere taken dan de zorg.

De vakantiewerkers zijn vaak studenten van een zorgopleiding aan het ROC of Saxion. Velen hebben al stage gelopen in een verzorgingshuis. Sommigen hebben al een diploma van een zorgopleiding en volgen nu een vervolgopleiding.

Bij Carint Reggeland zijn ook vakantiewerkers aan de slag als schoonmaker, in de keuken of op het kantoor. Veel vakantiewerkers in zorginstellingen zijn de kinderen van personeelsleden.

Huishoudelijke hulp

Ook een vakantiebaan als huishoudelijke hulp bij een thuiszorgorganisatie is populair onder scholieren en studenten. Bij BTK Zorg werken bijna 1000 medewerkers, van wie een groot deel op vakantie is. Het werk wordt overgneomen door ruim honderd vakantiewerkers, zegt Mirande Rouweler, hr-mamager bij BTK Zorg, de grootste aanbiedere van thuiszorg in Hengelo, Borne en Hof van Twente.

De thuiszorgorganisatie heeft bijna 800 cliënten in Hengelo, 460 in Borne en 600 in het Hof van Twente. Enkele tientallen vakantiewerkers nemen in deze gemeentes het werk over van de vaste krachten die met vakantie zijn. “Het liefst nemen we jonge mensen aan die al eerder dit werk gedaan hebben bij ons. In groepsbijeenkomsten hebben we ze verteld wat het werk inhoudt. Dit werk moet je wel liggen. Onze teamleiders hebben voldoende ervaring om te kijken of iemand geschikt is. We proberen het zo te regelen dat de klant met slechts één vervanger te maken krijgt.”

Facebook

BTK Zorg werft vakantiewerkers via Facebook. Vakantiewerkers voor zorginstellingen worden ook geworven via de vacataurebank van Zorg Select, het Transferpunt van de zorgsector in de regio Twente en Oost-Achterhoek. Door vakantiewerk te doen kunnen je ervaren wat het werken in de zorg inhoudt. Het kan de opstap zijn naar een baan in de zorg, aldus Zorg Select.

Werken in de zorg is populair, de vakantiewerkers verdienen, afhankelijk van hun leeftijd, iets meer dan het minimumloon.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2788 stemmen