Volledig scherm
© Thinkstock

Zwanger worden met Duits zaad in Hengelose kliniek

HENGELO - Stellen die graag een kind willen hoeven niet meer op internet te shoppen of jarenlang op een wachtlijst te staan. De Fertiliteitskliniek in Hengelo is begonnen met inseminaties met donorzaad uit Duitsland.

Wachtlijst: geen.

Koppels die een kind willen met behulp van donorzaad staan vaak jarenlang op een wachtlijst. Dat komt omdat de zaadbanken in Nederland kampen met tekorten.

Zaad genoeg
Sinds doneren van zaad niet meer anoniem kan, is het aantal mannen dat zaad doneert fors afgenomen. Dat zorgt voor ellenlange wachtlijsten. De Fertiliteitskliniek in Hengelo heeft daar wat op gevonden. De kliniek betrekt sinds kort zaad van onze oosterburen. Het bedrijf Reprogen in Düsseldorf heeft zaad genoeg op voorraad en stelt dat tegen betaling aan koppels beschikbaar.

Een rietje kost 200 euro. Daarvan zijn meestal meerdere nodig voor een succesvolle bevruchting. De inseminatie zelf gebeurt in Hengelo en valt onder verzekerde zorg.

Wachten
Hoe groot de Twentse vraag is naar donorinseminatie is niet precies bekend. Mogelijk gaat het om enkele tientallen stellen per jaar. De kliniek sluit niet uit dat het nieuwe aanbod een aanzuigende werking zal hebben op mensen die elders al geruime tijd wachten op een donor.

In de kliniek aan de Demmersweg 66 in Hengelo zijn de eerste vrouwen inmiddels al met Duits zaad behandeld. Of dat ook tot een zwangerschap heeft geleid, is nog even afwachten zegt arts Fokkedien Hazelbag van de kliniek.

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
20:45
VitesseVIT
away logo

Poll

Brexit lijkt er nu echt van te komen na winst Boris Johnson in verkiezingen

Brexit lijkt er nu echt van te komen na winst Boris Johnson in verkiezingen

  • Jammer dat het zo afloopt, het Verenigd Koninkrijk is beter af in de EU (30%)
  • Goed nieuws voor het land, de Britten kunnen zo hun eigen koers varen (34%)
  • Wat je ook van de brexit vindt, eindelijk is deze soap bijna voorbij (37%)
967 stemmen