Volledig scherm
Barbara Borghuis voor het pand van WBO Wonen, waar haar vader vroeger de befaamde Jumbo Dancing had. © Robin Hilberink

Barbara Borghuis schrijft boek over
roemruchte uitgaanstijd Oldenzaal

OLDENZAAL - Ze is trots op het horecaverleden van haar vader. Maar het boek dat Barbara Borghuis als werktitel ‘Uitgaan in Oldenzaal toen’ gaf, wordt geen lofzang op Paul Borghuis. „Dit moet een boek worden met mooie verhalen, foto’s en herinneringen over de uitgaansbelevenissen van toen.”

Van de twaalf horecazaken die Paul Borghuis tussen 1968 en 2001 in Oldenzaal had, waren de Trio Club aan de Molenstraat en de Jumbo Dancing aan de Spoorstraat met afstand de meest bekende en succesvolle. De discotheek aan de Molenstraat kreeg een nieuwe invulling met stadstheater De Bond. En het voormalige kantoor van de Geldermanfabriek aan de Spoorstraat is nu het statige onderkomen van WBO Wonen. Op de laatste locatie, in de vroegere directiekamer die nog weinig aan uitstraling heeft verloren, vertelt Barbara Borghuis (46) over het boek dat ze volgend voorjaar klaar hoopt te hebben. 

Liefdes

Het idee hiervoor kreeg ze tijdens de gesprekken met mensen die vroeger in een van haar vaders zaken werkten. Uit die verhalen werd haar duidelijk dat Oldenzaal in de jaren 70, 80 en 90 een rijk uitgaansleven had. „Ruim dertig jaar heeft mijn vader de jeugd in Oldenzaal en omstreken een fantastische uitgaanstijd geboden. Het was een tijd waarin de jeugd elkaar kon ontmoeten en vriendschappen en liefdes vonden. Dat is best bijzonder en daar ben ik ook trots op”, bekent Borghuis. „Vooral op het lef dat mijn vader had om te investeren in nieuwe formules.”

Reünie

Op zaterdag 18 mei vormt stadstheater De Bond het passende decor voor een reünie voor iedereen die ooit werkzaam was in een van Paul Borghuis’ horecazaken. De organisatoren van dit feestje schatten dat circa 3000 mensen ooit op zijn loonlijst hebben gestaan. Voor Barbara Borghuis, die van 2002 tot en met 2009 (samen met haar vader) Molly Malone aan de Oude Markt in Enschede exploiteerde, was de reünie het laatste duwtje in de rug dat ze nodig had om het boek te schrijven dat ze al langer voor ogen had. „Ik heb de hoogtijdagen van de Trio en de Jumbo niet echt bewust meegemaakt, daarvoor was ik toen nog te jong. Nu zijn de verhalen er nog. Het wordt geen boek met lange verhalen. Meer een scrap-book met veel foto’s, anekdotes en korte belevenissen.”

Verhalenteam

Tijdens de reünie in De Bond is Borghuis  met een compleet verhalenteam aanwezig. Twee schrijvers en één of twee videomensen leggen de verhalen van de bezoekers op papier of film vast. Borghuis: „We kijken wat er die avond allemaal los komt. Ik verwacht dat er voldoende verhalen en belevenissen met ons worden gedeeld.” Aan de hand van een aantal steekwoorden (liefdesperikelen, betrapt, artiesten, trammelant, mooiste meid of jongen achter de bar) wordt de bezoekers gevraagd om diep in hun geheugen naar mooie herinneringen te graven. Het archief van de familie bevat ook een schat aan informatie over de artiesten die Borghuis naar Oldenzaal haalde, van Hazes tot Metallica. Beeldmateriaal van de opnames voor Nederland Muziekland in de Jumbo zijn ook nog bewaard gebleven.

"Ik vind het leuk om dingen te creëren. Het concept van Molly Malone bijvoorbeeld. Maar als het draait, moet ik nieuwe dingen gaan verzinnen", vertelt Borghuis, die nu werkzaam is bij een communicatiebureau in Enschede. "Ik trek hier maximaal een jaar voor uit, die tijd heb ik ook wel nodig."

Oplossing

Hoe ze de mooie verhalen van de bezoekers kan binnen halen, weet ze nog niet. Een uitdaging waar ze, met behulp van haar website uitinoldenzaaltoen.nl, nog wel een oplossing voor hoopt te vinden. Terugkijkend op het Oldenzaal van toen weet Borghuis één ding zeker: „De tijd van de grote discotheken in Oldenzaal is voorbij en komt ook niet meer terug.”

De reünie, met medewerking van voormalige Borghuis-dj's, op 18 mei is alleen bestemd voor oud-personeel. Kaarten kosten 15 euro (inclusief drie consumpties) en zijn te bestellen op de website van De Bond.

Oldenzaal e.o.

Poll

Het parkeerterrein achter ’t Lossers Hoes moet een blauwe zone worden

Het parkeerterrein achter ’t Lossers Hoes moet een blauwe zone worden

  • Mee eens, laat de ambtenaren lekker ergens anders parkeren (73%)
  • Eerst kijken of de parkeerplaatsen aan de Kerkstraat genoeg zijn (9%)
  • Maar er zijn toch voldoende parkeerplaatsen in het centrum? (18%)
187 stemmen