Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Carmel College Oldenzaal hoeft omstreden docent niet terug te nemen

OLDENZAAL - Het Twents Carmel College in Oldenzaal hoeft de geschiedenisdocent die werd ontslagen om zijn rechts-extremistische uitlatingen niet weer in dienst te nemen. Hij krijgt ook geen schadevergoeding. Dat heeft het Gerechtshof in Arnhem in hoger beroep beslist.

De rechtszaak rondom docent Michel Letteboer deed vorig jaar september veel stof opwaaien. In de media werd hij bestempeld als ‘nazi-docent’ omdat hij enkele jaren daarvoor rechts-extremistische uitlatingen deed op sociale media. Hij was bovendien aanwezig bij de rechtszaak tegen NVU-voorman Constant Kusters. Volgens leerlingen zou hij zich ook in de les discriminerend hebben uitgelaten.

Afstand genomen

Letteboer verklaarde in het kort geding in Almelo al dat hij inmiddels afstand had genomen van het rechts-extremistische gedachtegoed. In het hoger beroep herhaalde hij dat: hij omschreef zijn radicale uitlatingen in het verleden als het gevolg van een “zoektocht van een jongere op weg naar volwassenheid” en stelde dat hij zich nu niet meer met die overtuiging kan verenigen.

Maar volgens het Hof geeft dat hem geen recht op terugkeer. “Hij heeft aangevoerd dat hij nu niet meer de puberende jongen van destijds was en dat hij daarvan afstand heeft genomen. Dit moge zo zijn maar daarmee verliest het verleden niet zijn betekenis. Wat gedaan is kan niet zonder meer ongedaan worden gemaakt”, stelt het Hof in haar arrest. Daarbij wordt door het Hof nog eens nadrukkelijk gewezen op de gevaren van social media: uitlatingen die daar privé worden gedaan, worden wel publiekelijk bekend en krijgen daardoor ook juridisch gewicht.

Eerlijk

Het Hof stelt in haar arrest heel nadrukkelijk dat deze rechtszaak niet ging over de vraag of je als docent rechts-extremistische opvattingen mag hebben. Het ging wel over de vraag of de docent daarover eerlijk was geweest tijdens zijn sollicitatie en of zijn uitlatingen daarover op social media “te verenigen zijn met wat een school van een docent mag verwachten”, aldus het arrest. En dat was niet het geval.

Het Hof gaf het Carmel College uiteindelijk gelijk vanwege de combinatie van te weinig openheid bij de sollicitatie, de publieke commotie die ontstond, het daaraan gerelateerde gebrek aan vertrouwen bij leerlingen, ouders en collega’s, en het feit dat de omstreden uitlatingen nog recent waren gedaan. Het arrest meldt nadrukkelijk dat het Hof niet vindt dat Letteboer hiermee voorgoed ongeschikt is als geschiedenisdocent op een andere school.

Letteboer moet wel de kosten van het hoger beroep, zo'n 2500 euro, betalen.

Oldenzaal e.o.

Poll

Rigoureuze maatregelen nodig om de eikenprocessierups te bestrijden

Rigoureuze maatregelen nodig om de eikenprocessierups te bestrijden

  • Dat is de enige manier om de rups de baas te blijven (74%)
  • Belachelijk, ook dit dier heeft recht op leven (9%)
  • Als het gif maar niet in mijn tuin terecht komt (17%)
284 stemmen